Der er tale om et delvis teknisk lovforslag samt om implementering af gældende EU-regler om anerkendelse af erhvervsmæssige kvalifikationer opnået i et andet EU-land.
Hvad angår reglerne om godkendelse og tilladelse for faste offshoreanlæg, kan Dansk Folkeparti tilslutte sig præciseringen af, hvornår der skal søges om godkendelse af og tilladelse til nybygning, udvidelse, idriftsættelse og ændring af de eksisterende offshoreanlæg. Vi tror på, at disse nye regler vil bidrage til et højere sikkerhedsniveau for projekter om ændringer af eksisterende faste offshoreanlæg. Særlig fordi tilsynsmyndighederne efter de nye regler bliver inddraget i projektet på et tidligt tidspunkt, er det vores opfattelse, at forslaget vil føre til en forøgelse af sikkerheden for dem, der har arbejde på disse ofte farlige arbejdspladser.
Som et andet væsentligt element i lovforslaget ændres reglerne om, hvornår der skal anvendes anerkendte normer og standarder i forbindelse med offshoreanlægs konstruktion, indretning og ikke mindst udstyr. Her tildeles ministeren en særskilt hjemmel til at gennemføre brug af internationale konventioner og EU-regler om forhold, der omfattes af loven. Det kan som udgangspunkt lyde udmærket, men i Dansk Folkeparti er vi altid en smule betænkelige, når flere beføjelser overdrages til de enkelte ministre. Det er ikke, fordi vi nærer mistillid til den enkelte minister, men fordi det, hver gang sådanne beføjelser overdrages, betyder, at Folketinget ikke længere har fingeren på pulsen lige så meget som før. Det er derfor et element, som vi vil spørge ind til i udvalgsbehandlingen.
Når det kommer til de ændringer af loven, som er en konsekvens af EU-regler, er Dansk Folkeparti imidlertid mere skeptiske. Der er ingen tvivl om, at mange danskere har god gavn af EU’s indre marked, som jo også omfatter den fri bevægelighed for arbejdstagere. Men vi må ikke glemme, at der stadig er store forskelle i EU, når det kommer til uddannelsesniveau, og at de krav, vi i dag stiller til folk, der arbejder offshore, ikke må komme under pres af, at andre arbejdstagere blot skal opfylde de krav, der stilles i deres hjemland. Derfor lægger Dansk Folkeparti afgørende vægt på, at der sikres en effektiv kontrol, så vi ikke risikerer de udenlandske arbejdstageres liv og sikkerhed, men sandelig heller ikke de danskes, som ofte også vil blive berørt, hvis først uheldet opstår.
Sammenfattende kan Dansk Folkeparti således tilslutte sig store dele af forslaget. Vi har dog nogle bemærkninger om områder, som vi mener bør uddybes, og det vil vi se på i udvalgsbehandlingen.