Jeg skal gøre det kort. Jeg står jo meget alene med anbefalingen om at forkaste forslaget om tilskud til Færøerne for 2009, og jeg skal kort begrunde hvorfor.
Dette er jo en meget lille sag for Folketinget, men en stor sag for Færøerne. Jeg og mit parti ønsker, at man i stedet for at vedtage en 1-årig aftale om bloktilskuddet går ind i en forhandling mellem den danske regering og den færøske regering om en civiliseret afvikling af bloktilskuddet til Færøerne. Det her såkaldte bloktilskud til Færøerne er jo, hvis vi kalder tingene ved deres rette navn, set fra et dansk synspunkt leje for et territorium i Nordatlanten, og set fra et færøsk synspunkt burde det hedde betaling for at undgå politisk og økonomisk ansvar.
Beløbet er meget lille set fra et dansk synspunkt - det svarer til 0,1 pct. af den danske finanslov, altså 1 promille - mens det i Færøerne i dag svarer til ca. 5 pct. af det færøske BNP. Men dette beløb er jo langt mere end økonomi, det er også et politisk magtredskab. Efter vores mening forhindrer det den færøske udvikling i den moderne verden. Systemet er jo sådan i dag, at vi betaler for vores indre anliggender, men for dette beløb, som vi modtager fra Danmark, beholder Danmark jo adgangen til det internationale samfund og til alle de internationale aftaler, som skaber udvikling for et lands økonomi og for et lands kulturelle udvikling.
Indtil for 2 måneder siden var man rede til at tage det næste skridt mod en nedtrapning af bloktilskuddet. Der sad jo en venstreorienteret regering i Færøerne, som havde aftalt, at bloktilskuddet nu skulle reduceres med 117 mio. kr. Det ville svare til, at Danmark sagde nej tak til 14-16 mia. kr. om året. Dette var årsagen til, at denne regering splintredes i Færøerne. Det siger noget om, hvor stor betydning dette beløb har også rent psykologisk i den færøske politiske økonomi, kan man sige, og for det færøske politiske system.
Da vi i sin tid, i 2001, nedskar bloktilskuddet, nedskar vi det med et beløb på 366 mio. kr. og frøs beløbet fast på dets nominelle niveau, altså på samme kronebeløb. Hvis vi ikke havde gjort det, var det danske bloktilskud i dag kommet op på 1,4 mia. kr., hvor det i dag er 600 mio. kr. Jeg tør vove den påstand, at hvis vi ikke havde gjort det i 2001, ville den færøske økonomi for længst være gået fallit en gang til. Så dette beløb er med til at afholde det færøske samfund fra at tage ansvar, det er med til at fastholde status quo, så når Folketinget stemmer for dette forslag, stemmer man også for at bevare status quo i forholdet mellem Danmark og Færøerne, og man stemmer for et ansvarsløst politisk system i Færøerne, som ikke udvikler sig i den moderne verden.