Som jeg også redegjorde for ved førstebehandlingen, står Det Radikale Venstre vagt om den økonomiske ansvarlighed, og det er der jo behov for, ikke mindst i en situation, hvor vi både ser krisetegn i dansk økonomi og står i en historisk international finanskrise. Derfor har vi også været meget optagede af det, finansministeren sagde i epn.dk den 26. august, og jeg citerer:
Vi står vagt om skattenedsættelserne fra vores skattepakke. Men vi genindfører Den Særlige Pensionsopsparing, som kan virke dæmpende på forbruget. Den samlede effekt viser en afbalanceret økonomisk politik og fortsætter den stil, som regeringen har kørt.
Vi har så forsøgt, som vi sagde under førstebehandlingen, at få afklaret, om regeringen nu også har tænkt sig at gennemføre en økonomisk afbalanceret politik, når man altså nu har valgt at lægge et enkelt instrument på hylden uden at kompensere med andre, i forbindelse med den aftale, man har lavet med sine støttepartier.
Der må man sige, at de svar, vi har fået, mildest talt er en CO2-kvote værdig i forhold til, hvor meget varm luft der bliver hældt ud over Arbejdsmarkedsudvalget i den her sammenhæng. For vi forstår på regeringen, at der fortsat er brug for reformer, og vi ved jo nu i dag, at de reformer så ikke kommer i den her omgang i forbindelse med finansloven, og vi forstår, at der i hvert fald ikke er brug for, at man lemper finanspolitikken yderligere, selv om man altså nu med det her, også jævnfør sine egne svar, ensidigt forøger aktivitetseffekten med 0,1 pct. Det gør altså, at vi samlet set, på et tidspunkt, hvor vi ikke kender den samlede finanslovaftale og dermed ikke finanslovens stramhedsgrad, står med en regering, som står fast på sine skattelettelser, og som gerne vil give penge ud med den ene hånd, og som altså havde tænkt sig at tage en del af dem tilbage igen med den anden hånd, men nu dropper det, samtidig med at intet af det, vi har fået oplyst, tyder på, at der er nogen som helst grund til, at man skulle lempe finanspolitikken og aktiviteten i det danske samfund yderligere - for, som finansministeren forklarede på sit pressemøde, da finanslovforslaget blev fremsat, og jeg citerer igen: »Det, der er vækstbremsen i øjeblikket, er manglen på arbejdskraft.«
Er der noget, der tyder på, at vi får mere arbejdskraft i forbindelse med den her finanslov? Nej, desværre må vi sige, at reformviljen hos Folketingets partier er meget begrænset, så det bliver højst et lille skridt fremad, i modsætning til de forventninger, man havde, da man fremsatte finanslovforslaget. Er der noget, der tyder på, at vi dermed får løftet den vækstbremse? Nej, det er der ikke.
Er der derfor god grund til ensidigt og uden at kende finansloven umiddelbart blot at suspendere indførelsen af Den Særlige Pensionsopsparing? Nej, der må man sige at der er alt for mange ubekendte svar.
Så derfor skal jeg bede om, at det her lovforslag kommer tilbage i Arbejdsmarkedsudvalget, og jeg håber, at regeringen der på en eller anden måde, enten i dag eller inden tredjebehandlingen, vil give til kende, at man agter at fastholde den samme finanseffekt, den samme aktivitetseffekt, som i det oprindelige finanslovforslag, men jeg skal meddele, at vi, hvis ikke det sker, så må undlade at stemme til forslaget.