Det Radikale Venstre står vagt om en ansvarlig økonomisk politik, og derfor har vi jo også gennem flere år efterlyst reformer for skat og for arbejdsmarkedet, som kunne være med til at sikre en ansvarlig økonomisk politik, også på længere sigt. Havde man gennemført nogle af de reformer, havde dansk økonomi været i en bedre form i dag, end den er i nu, hvor reformerne først er i gang med at blive forhandlet og en skattereform først skal forhandles til foråret.
Så er det klart, at man er nødt til at kigge på den aktuelle økonomiske situation og på finanseffekten for at finde ud af, om den førte økonomiske politik er ansvarlig. Og der må vi jo sige, at det er et noget pudsigt forløb, den her SP-diskussion har haft. Først stod regeringen fast, da den fremlagde finansloven, og insisterede på, at den, selv om vi alle var enige om, at vi var i en situation, der havde karakter af overophedning, nu ville gennemføre sine skattelettelser, men at det til gengæld af hensyn til den økonomiske situation var helt nødvendigt, at man dæmpede forbruget ved at genindføre SP'en. Man gav altså med den ene hånd og tog med den anden af hensyn til den økonomiske situation.
Vores svar var jo det logiske, at i stedet for at lave den lille øvelse var det måske klogere at udsætte sine skattelettelser og så til gengæld undlade at genindføre SP'en. Og derfor har vi heller ikke noget særskilt ønske om, at den her særlige pensionsopsparing skal genindføres. Det, vi til gengæld har et ønske om, er, at der er en ansvarlig økonomisk politik, og at den samlede linje og den samlede effekt af finansloven ikke bliver ændret.
Derfor var det jo noget overraskende, at finansministeren - muligvis mere inspireret af de politiske vinde end af de økonomiske vinde - besluttede sig for at lave et kasseeftersyn i efterårsferien, som godt nok ikke indbefattede, så vidt vi kunne forstå, nye konjunkturberegninger, men som alligevel førte til, at man nu mente, at man helt ensidigt skulle droppe det konjunkturreguleringsinstrument, som Den Særlige Pensionsopsparing er. Det kunne man altså lægge til side, uden at det havde en effekt, på trods af at det netop var det instrument, der - baseret på de samme konjunkturberegninger - var helt afgørende i august.
Det er jo altså en særlig situation, og det gør, at vi står her i lidt af et dilemma, for vores ønske er altså ikke nødvendigvis at genindføre SP'en. Vores ønske er, at vi fører en ansvarlig økonomisk politik, at den finanslov, der bliver vedtaget, og som vi fra starten har indikeret at vi sådan set er villige til at lave en samlet aftale om, er ansvarlig, og at finanseffekten ikke bidrager til, at vi skaber yderligere overophedning i det danske samfund.
Der er det altså, at finansministeren meget rigtigt ved fremlæggelsen af finanslovforslaget sagde, at det, der bremser dansk økonomi - det, der er vækstbremsen, tror jeg ordet var - er mangel på arbejdskraft. Og så vidt vi ved, er der altså ikke kommet markant meget mere arbejdskraft i dag, end der var i august. Vi forhandler om det, og forhåbentlig kan vi få lavet nogle reformer, der kan tilføre mere arbejdskraft, men det ved vi jo ikke i skrivende stund, og derfor er det jo, at vi altså må stille det krav, for at vi kan støtte det her lovforslag, at regeringen godtgør, at vi ikke køber katten i sækken. For hvis det bare står til troende, kan man jo lave en finanslovaftale med andre partier, der ikke deler vores ønske om en ansvarlig økonomisk politik. Så kan man lave en finanslovaftale med dem, som hælder benzin på et bål, der i forvejen er overophedet, og så har vi været med til at undlade at genindføre SP'en og dermed også bidrage til en uansvarlig økonomisk politik.
Så jeg vil sige, at vi fra radikal side ikke har noget specielt ønske om at genindføre SP'en, men vi har til gengæld et udtalt ønske om, at der bliver ført en ansvarlig økonomisk politik i Danmark, og at vi skærmer mod virkningerne af den internationale finanskrise. Derfor må vi redegøre for vores stilling til det her forslag, når vi kommer længere hen i forløbet. Det skal jo vedtages inden for 1 uge, og vi har ikke noget ønske om, at der skal sendes to skattekort ud, så vi er villige til at indgå i den her lidt opspeedede proces.
Men vi er nødt til at have nogle klare garantier, skriftligt eller mundtligt, fra regeringen om, at det her ikke betyder, at vi så kommer til at stå med en finanslov, der er meget mere ekspansiv, og en finanseffekt, der er større end det, der oprindelig var lagt op til, for så er det jo ikke ansvarligt. Der er ikke nogen ny konjunktursituation, og der er ikke nogen ny konjunkturberegning, og derfor er der stadig væk behov for at føre en afbalanceret økonomisk politik.
Hvis man gennemfører regeringens finanslovforslag, som det lå, uden at genindføre SP'en, og hvis man altså ikke gør andre foranstaltninger, har man jo ud fra sine egne ord og sine egne forudsætninger ikke gennemført en afbalanceret politik, og derfor er vi nødt til at sikre os, at regeringen agter at holde fast i, at den samlede finanseffekt ikke må være større, end den var i det finanslovforslag, der lå i august, også selv om man dropper at genindføre SP'en.