Dansk El-Forbund, København

Att. Egon Petersen

Tikøbgade 9

2200 København N

 

 

 

 

 

Jeg har modtaget dit brev af 25. november 2008 angående lovforslag L 36, forslag til lov om ændring af lov om udstationering af lønmodtagere (Gennemførelse af anbefalingen fra udredningsarbejdet om Laval-afgørelsen og forlængelse af revisionsfrist).

 

For så vidt angår jeres spørgsmål om arbejdsmarkedets parters adgang til at fastlægge de lønkrav, som en udenlandsk tjenesteyder kan mødes med, vil jeg henvise til min besvarelse af spørgsmål 1 og 10, som Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg har stillet til L 36. De pågældende besvarelser vil snarest være tilgængelige på www.ft.dk.

 

I den forbindelse skal det understreges, at der ikke ved iværksættelse af en konflikt kan henvises til overenskomstbestemmelser om f.eks. ferie ud over det i ferieloven fastsatte. Har danske arbejdsgivere forpligtelser ud over lovgivningens minimumsbestemmelser vedrørende ferie, vil der kunne tages højde herfor ved fastlæggelsen af de lønkrav, der henvises til forud for iværksættelsen af kollektive kampskridt overfor en udenlandsk tjenesteyder. Det er således op til arbejdsmarkedets parter at fastsætte, hvilke lønkrav der i konkrete tilfælde kan henvises til ved brug af kollektive kampskridt over for en udenlandsk tjenesteyder.

 

Det er Arbejdsretten, der herefter kan tage stilling til, om de betingelser, der fremgår af lovforslaget, er overholdt. Hvis et lønkrav f.eks. ikke har den fornødne klarhed eller stiller den udenlandske tjenesteyder ringere end en dansk arbejdsgiver på tilsvarende område, vil Arbejdsretten skulle erklære et kollektivt kampskridt overfor en udenlandsk tjenesteyder til støtte for det pågældende lønkrav ulovligt.

 

 

Venlig hilsen

 

 

 

 

Claus Hjort Frederiksen