Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

 

Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 11. november 2008 stillet følgende spørgsmål nr. 14 (L 36), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Line Barfod (EL).

 

 

Spørgsmål nr. 14:

”Ifølge lovforslaget er det Arbejdsretten, der skal tage stilling til tvivlsspørgsmål og interessekonflikter i forbindelse med lovforslagets implementering, som forudsættes foretaget af arbejdsmarkedets parter. I den forbindelse bedes følgende besvaret:

 

a) Er det korrekt, at Arbejdsretten ikke vil kunne afgøre sådanne tvister uden at inddrage EU-retten og om fornødent sende sagen til præjudiciel afgørelse ved EF-domstolen?

 

b) Er det korrekt, at en udenlandsk tjenesteyder, der er utilfreds med den danske arbejdsrets afgørelse i en given sag, kan bringe sagen for EF-domstolen?

 

c) Er det på den baggrund korrekt, at lovforslaget, hvis det gennemføres, ikke udelukker indblanding fra EF-domstolen i konfliktrettens anvendelse her i Danmark?                      

 

Endeligt svar:

De danske domstole, herunder Arbejdsretten, inddrager EU-retten som en del af det retsgrundlag, der anvendes i forbindelse med afgørelsen af konkrete tvister. Sager på baggrund af lovforslaget vil formodentlig i mange tilfælde have EU-retlige aspekter, men behøver ikke at have det. Hvis Arbejdsretten fx skal tage stilling til, om der konkret er henvist som anført i den foreslåede § 6 a, stk. 2, eller ej, synes dette spørgsmål ikke i sig selv at have EU-retlige aspekter, idet afgørelsen heraf må bero på en konkret bevisbedømmelse.

 

Arbejdsretten kan indbringe præjudicielle spørgsmål for EF-domstolen i overensstemmelse med traktatens artikel 234, hvis den finder, at et fortolkningsspørgsmål af EU-retten giver anledning til rimelig tvivl, og det vil også være tilfældet i sager, der udspringer af dette lovforslag. På den baggrund kan det ikke udelukkes, at spørgsmål om anvendelse af kollektive kampskridt over for en udenlandsk tjenesteyder i Danmark kan blive forelagt EF-domstolen. Sagens parter ved Arbejdsretten kan anmode Arbejdsretten om at forelægge præjudicielle spørgsmål for EF-domstolen, men Arbejdsretten er ikke forpligtet til at efterkomme en sådan anmodning, ligesom Arbejdsretten kan forelægge præjudicielle spørgsmål for EF-domstolen, selv om ingen af sagens parter har anmodet herom.

 

Det tilføjes, at en udenlandsk tjenesteyder, der er utilfreds med Arbejdsrettens afgørelse i en given sag, ikke har nogen mulighed for at indbringe sagen for EF-domstolen.

 

Venlig hilsen

 

 

 

 

Claus Hjort Frederiksen