Folketingets Energipolitiske Udvalg

Christiansborg

1240 København K

Dato             10. februar 2009

J. nr.          

 

 

 

Energipolitisk Udvalg har i brev af 22. januar 2009 stillet mig følgende spørgsmål til L 3, som jeg hermed skal besvare.

 

 

Spørgsmål 7:

” Ministeren bedes redegøre for, hvilke dele af lovforslaget der har karakter af lovgivning med tilbagevirkende kraft – altså regulering, der påvirker allerede foretagne investeringer i elnettet eller værdien af foretagne handler med elnetselskaber. Herunder ønskes en vurdering af de økonomiske konsekvenser

for sektoren som helhed.”

 

Svar:

Det fremgår af lovforslagets § 3, stk. 2, at lovens § 1 har virkning fra dagen for fremsættelsen, den 8. oktober 2008. Lovens § 1 har således ikke tilbagevirkende kraft i forhold til fremsættelsesdatoen. Det er alene bindende økonomiske dis­positioner, som virksomhederne har truffet den 8. oktober 2008 eller derefter, der vil være omfattet af de regler, som Folketinget vedtager.

 

Spørgsmålet om lovgivning med tilbagevirkende kraft har imidlertid været rejst i forbindelse med høringen, hvorfor jeg har besluttet yderligere at præcisere i et ændringsforslag, at bindende økonomiske dispositioner truffet inden den 8. oktober 2008 vil blive behandlet efter de regler, der var gældende på dispositionstidspunktet. 

 

Lovforslaget fastholder, at forbrugerne ikke utilsigtet skal betale højere priser, end de skulle efter ELFOR-aftalen fra 29. marts 2004. Det indebærer eksempelvis, at virksomhederne får dækket deres meromkostninger ved nødvendige nyinvesteringer, men de vil ikke fremover kunne anvende nyinvesteringer som instrument til yderligere at forhøje deres priser. Ligeledes vil fremtidige regnskabsmæssige omlægninger ikke i sig selv kunne medføre tarifforhøjelser. Virksomheder med meget høje overskud, der afspejler sig i forrentningsprocenter over den lange byggeobligationsrente plus 1 pct., vil blive pålagt en reduktion af deres priser, samtidig med at der fastholdes et incitament til effektivisering.

 

De økonomiske konsekvenser for sektoren som helhed kan ikke gøres op på nuværende tidspunkt, idet de afhænger af, i hvilket omfang de enkelte selskaber ville have disponeret anderledes, hvis lovforslaget ikke var blevet fremsat.

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Connie Hedegaard