Det Energipolitiske Udvalg 2008-09
L 3
Offentligt
667470_0001.png
667470_0002.png
KLIMA- OG ENERGIMINISTERIET
MINISTEREN
Folketingets Energipolitiske UdvalgChristiansborg1240 København K
DatoJ. nr.
14. april 2009
Energipolitisk Udvalg har i brev af 25. marts 2009 stillet mig følgende spørgsmål vedrørende L 3, somjeg hermed skal besvare.

Spørgsmål 42:

” Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 25. marts 2009 fra Dansk Energi, jf. EPU L 3 - bilag16.”

Svar:

Lad mig indledningsvis bemærke, at jeg ikke finder det hensigtsmæssigt at starte en polemik med bran-cheorganisationen Dansk Energi, om dens medlemmer alle lever op til intentionerne bag Elfor-aftalen.Formålet med L3 er at sikre en række forbrugerhensyn i elforsyningsloven, jf. de indledende bemærk-ninger til lovforslaget. Baggrunden er, at der er opstået tvivl om fortolkningen af visse af de bestemmel-ser i elforsyningsloven, der udmønter Elfor-aftalen, ligesom der er nogle selskaber, der har udnyttet hul-ler i lovgivningen til at skaffe sig højere indtægter. Jeg skal henvise til de kommentarer, jeg har givet imin besvarelse af spørgsmål 41 til Dansk Energis henvendelse af 23. marts 2009 til Energipolitisk Ud-valg. I denne henvendelse anerkender Dansk Energi, at der er et hul i elforsyningsloven, og at dette hulbør lukkes.For så vidt angår Dansk Energis bemærkninger til en artikel i Jyllands Posten d. 23. marts 2009, sombeskriver, ”at selskaberne angiveligt skulle få betaling for afskrivning af skrottede anlæg og af nye an-læg”, kan jeg tilføje, at det er korrekt, at virksomhederne med den gældende regulering får dækket for-rentning og afskrivning af nyinvesteringer, f.eks. til kabellægning, samtidig med, at de fortsat over tarif-fen opkræver betaling til forrentning og afskrivning af de skrottede anlæg. Med L3 får selskaberne frem-over dækket alle meromkostninger ved nyinvesteringer.Afslutningsvis gentager Dansk Energi deres bekymring over udviklingen på finansmarkederne og påpe-ger, at der er risiko for et reelt investeringsstop i mange selskaber. Jeg skal bemærke, at jeg som nævnt imin besvarelse af spørgsmål 41, har bedt Energistyrelsen om at gennemføre en undersøgelse af kapital-forholdene i branchen. Herudover er det nødvendigt at være opmærksom på, at de bevillingspligtigenetselskaber, jf. Elforsyningslovens § 20, er forpligtet til at vedligeholde, om- og udbygge forsyningsnet-tet i fornødent omfang. Opfylder netselskabet ikke denne forpligtelse, kan klima- og energiministerenpålægge den systemansvarlige virksomhed at drage omsorg herfor, herunder at udføre nødvendige an-lægsarbejder.
KLIMA- OG ENERGIMINISTERIETStormgade 2-61470 København K
Tlf33 92 28 00Fax 33 92 28 01E-mail: [email protected]www.kemin.dk
For så vidt angår det notat over udviklingen i tariffer 2004 til 2008, som er vedlagt Dansk energis hen-vendelse, har jeg sendt det til Energitilsynet og bedt om deres kommentarer. Jeg fremsender tilsynetskommentarer efterfølgende.
Med venlig hilsen
Connie Hedegaard