Folketingets Energipolitiske Udvalg

Christiansborg

1240 København K

Dato             16. marts 2009

J. nr.          

 

 

 

 

Energipolitisk Udvalg har i brev af 4. marts 2009 stillet mig følgende spørgsmål vedrørende L 3, stillet efter ønske af Margrethe Vestager (RV), som jeg hermed skal besvare. 

 

Spørgsmål 38:

 

" Vil ministeren redegøre for, hvorfor der i udkastet til ændringsforslag, jf. L 3 ‑ bilag 8, ikke beregnes "strafrenter" af den tilbageholdte merforrentning?”

 

Svar:

 

L 3 opererede med en strafrente som incitament til virksomhederne til hurtigt at afvikle en eventuel merforrentning. Som følge af strafrenten kan det ikke betale sig for virksomhederne at søge at opnå en merforrentning.

 

I forbindelse med høringen af lovforslaget, fremhævede Dansk Energi, at man fandt en strafrente fastsat efter rentelovens § 5, stk. 1, urimelig, fordi denne rente er fastsat med henblik på dårlige betalere, og at der var udtryk for en urimelig skærpelse i forhold til de gældende regler.

 

Med udkastet til ændringsforslag til L 3, der har været i høring, men som ikke er fremsat, fjernes kravet om tilbagebetaling til forbrugerne af merforrentningen, ligesom strafrenten fjernes. I stedet indføres en detaljeret mekanisme til nedbringelse af merforrentningen. Mekanismen er nærmere beskrevet i udkastet til ændringsforslag. Med denne på forhånd fastlagte mekanisme er der ikke samme behov for en strafrente som økonomiske incitament til, at selskaberne selv nedbringer merforrentningen.

 

Principielt ville man godt kunne kombinere en fastlagt mekanisme for nedbringelse af merforrentning med en forrentning til forbrugerne af det beløb, som merforrentningen udgør. En sådan forrentning ville komme forbrugerne til gode, samtidig med at den ville fremme selskabernes interesse i at nedbringe merforrentningen.

 

Med venlig hilsen

 

 

Connie Hedegaard