Folketingets Energipolitiske Udvalg

Christiansborg

1240 København K

Dato            

J. nr.          

 

 

 

Energipolitisk Udvalg har i brev af 4. marts 2009 stillet mig følgende spørgsmål vedrørende L 3, stillet efter ønske af Margrethe Vestager (RV), som jeg hermed skal besvare. 

 

Spørgsmål 36:

 

"Vil ministeren redegøre for, herunder ved brug af konkrete eksempler, hvorledes forbrugerne stilles bedre med den afviklingsmodel for merforrentning, der fremgår af udkastet til ændringsforslag, jf. L 3 ‑ bilag 8, i forhold til den oprindelige model i lovforslaget?”

 

Svar:

 

Udkastet til ændringsforslag til L 3, der har været i høring, men som ikke er fremsat, er udarbejdet, fordi bestemmelsen om afvikling af merforrentning i det oprindelige lovforslag, L 3, fratog virksomhederne incitamentet til effektivisering. Dette sikres ved, at virksomhederne med udkastet til ændringsforslag får mulighed for at beholde eventuelle effektiviseringsgevinster i en periode. Ændringsforslaget medfører derfor umiddelbart en fordel for virksomhederne.

 

I det omfang det større incitament til effektivisering i virksomhederne, som ligger i udkastet til ændringsforslag, får virksomhederne til at gennemføre effektiviseringstiltag af egen drift, vil de herved opnåede effektiviseringsgevinster dog på sigt også komme forbrugerne til gavn som følge af mekanismen til nedbringelse af merforrentning.

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Connie Hedegaard