Folketingets Energipolitiske Udvalg

Christiansborg

1240 København K

Dato             16. marts 2009

J. nr.          

 

 

 

 

Energipolitisk Udvalg har i brev af 4. marts 2009 stillet mig følgende spørgsmål vedrørende L 3, stillet efter ønske af Margrethe Vestager (RV), som jeg hermed skal besvare. 

 

Spørgsmål 35:

 

"Vil ministeren redegøre for, i hvilket omfang anvendelsen af et glidende 3‑års gennemsnit for opgørelsen af merforrentning i forbindelse med afvikling påvirker selskabernes incitament til at effektivisere ‑ i modsætning til anvendelsen af det årlige tal for merforrentning?”

 

Svar:

 

Generelt vil virksomhederne have en stigende forrentning som følge af effekten af prisreguleringen, aktivitetsudvidelser og effektiviseringstiltag. Under disse omstændigheder vil de glidende 3-års gennemsnit, der er beskrevet i udkastet til ændringsforslag til L 3, der har været i høring, men som ikke er fremsat, betyde en økonomisk fordel for virksomhederne, fordi de første år i gennemsnittet typisk vil udvise en lavere forrentningsprocent end de senere år. De trækker gennemsnittet nedad.

 

Virksomhederne vil derfor med de nævnte glidende 3-års gennemsnit have et større incitament til at gennemføre effektiviseringstiltag, fordi de selv nyder godt af eventuelle effektiviseringsgevinster i en længere periode. 

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Connie Hedegaard