Folketingets Energipolitiske Udvalg

Christiansborg

1240 København K

Dato             11. marts 2009

J. nr.          

 

 

 

Energipolitisk Udvalg har i brev af 27. februar 2009 stillet mig følgende spørgsmål til L 3, stillet efter ønske af Per Clausen (EL), som jeg hermed skal besvare.

 

Spørgsmål 25:

 

”Hvilke konsekvenser vil det have for energiselskabernes indtjening og de priser, forbrugerne skal betale, hvis tarifforhøjelser, der er sket som følge af ændringer i regnskabspraksis før den 8. oktober 2008, vil kunne fastholdes fremover?”

 

Svar:

 

Jeg vil godt understrege, at der intet ulovligt eller mærkeligt er i, at virksomheder foretager omlægninger i deres regnskabsmæssige principper eller praksis. Sådanne omlægninger kan meget vel være anbefalet i årsregnskabs­loven, eller være fornuftige af andre grunde. men det betyder, at der må gennemføres tilsvarende omlægninger for sammenligningsåret 2004, hvis man skal have et retvisende billede af udviklingen.

 

Der foreligger ikke en opgørelse af omfanget eller den økonomiske betydning for forbrugerne af regnskabsmæssige om lægninger, som er gennemført i perioden fra den 1. januar 2005 til den 8. oktober 2008. Selskaberne har i deres årsrapporter kun redegjort for sådanne omlægninger, hvis de har væsentlig betydning for deres årsresultat, hvilket de ikke nødvendigvis har – selv om de kan have stor betydning for selskabernes tariffer.

 

Det vil derfor forudsætte en specifik undersøgelse på selskabsniveau at afdække omfanget af gennemførte tarifforhøjelser som følge af regnskabsmæssige omlægninger. En sådan undersøgelse vil være en forudsætning for at vurdere konsekvensen for forbrugerne af bestemmelsen i udkastet til ændringsforslag, om at allerede gennemførte tarifforhøjelser kan fastholdes fremover.

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Connie Hedegaard