Folketingets Energipolitiske Udvalg

Christiansborg

1240 København K

Dato             25. februar 2009

J. nr.          

 

 

 

Energipolitisk Udvalg har i brev af 30. januar 2009 stillet mig følgende spørgsmål til L 3, stillet efter ønske fra Anne Grete Holmsgaard (SF), som jeg hermed skal besvare.

 

 

Spørgsmål 10:

”Kan ministeren oplyse, hvad der i givet fald er grunden til, at Ældresagen ikke kan klage eventuelt som formidler af et gruppesøgsmål?”

 

Svar:

Forbrugerhensynet i Elforsyningsloven varetages af Energitilsynet. Det sker ved, at tilsynet godkender de enkelte virksomheders metoder til at beregne tariffer og fastsætte betingelser for netydelserne.

 

Energitilsynet kan modtage henvendelser og klager, men tilsynet er ikke en klageinstans i gængs forstand. Derimod kan Energitilsynet på eget initiativ eller som reaktion på en anmeldelse eller en klage tage sager op til behandling og afgørelse. Energitilsynet kan blandt andet gribe ind med den begrundelse, at priser eller betingelser ikke er rimelige for forbrugerne.

 

Klageadgangen i forbindelse med Energitilsynets sagsbehandling følger de almindelige forvaltningsretlige regler om, at en klager skal have en væsentlig og individuel interesse i sagen. Efter den almindelige forvaltningsret ville Ældre Sagen kunne klage, hvis organisationen repræsenterede en borger, som i sig selv havde en så væsentlig og individuel interesse i en sag, at vedkommende havde en klageret.

 

Muligheden for gruppesøgsmål kom ind i retsplejeloven med lov nr. 181 af 28. februar 2007, hvor retsplejeloven blev tilføjet bestemmelser i kap. 23 a om gruppesøgsmål ved domstolene. Forvaltningsloven kender derimod ikke begrebet gruppesøgsmål. Reglerne om gruppesøgsmål er derfor ikke relevante for Ældre Sagens klagemuligheder i forhold til Energitilsynet.

 

Selv om Ældre Sagen i den konkrete sag ikke er klageberettiget i forbindelse med Energitilsynets behandling af sagen, kan Ældre Sagen og andre gøre Energitilsynet opmærksom på urimeligheder. Det er netop sket i sagen om DONG Energy City Elnet A/S’ tarifforhøjelser, som Energitilsynet har efterforsket og fortsat efterforsker.

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Connie Hedegaard