Skatteudvalget 2008-09
L 203
Offentligt
683717_0001.png
683717_0002.png
J.nr. 2009-211-0009.Dato: 13. maj 2009
TilFolketinget - Skatteudvalget
L 203 – Forslag til lov om ændring af lov om merværdiafgiftog lov om afgift af lønsum m.v. (Ophævelse af visse moms-fritagelser og øget lønsumsafgift for den finansielle sektorm.v.).
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 24 af 11. maj 2009.Spørgsmålet er stillet efter ønske af Klaus Hækkerup (S).
Kristian Jensen
/LeneSkov Henningsen

Spørgsmål 24:

I henvendelsen fra Rejsearrangører i Danmark, jf. L 203 – bilag 10, fremsættes der ønskeom, at moms først pålægges fra det tidspunkt, hvor rejsen er påbegyndt og ikke fra det tids-punkt, hvor rejsen er købt. Ønsket begrundes med, at ganske mange rejser ikke gennemfø-res som bestilt. Hvad taler imod en sådan ordning?

Svar:

Det følger af de almindelige regler om afgiftspligtens indtræden, at momsen pålægges påtidspunktet for leveringen, hvilket i momsretlig sammenhæng vil sige det tidspunkt, hvorsalget finder sted. Udstedes der faktura, anses faktureringstidspunktet som leveringstids-punkt.Der findes også situationer, hvor betaling helt eller delvist finder sted inden leveringen, el-ler inden en faktura udstedes. I disse situationer anses betalingstidspunktet som leverings-tidspunkt, således at momsen skal pålægges allerede på betalingstidspunktet.Reglerne har hjemmel i EU’s momssystemdirektiv, art. 62 – 66, (Rådets direktiv2006/112/EF af 28. november 2006 om det fælles merværdiafgiftssystem), der som hoved-regel fastslår, at afgiftspligten indtræder og afgiften forfalder på det tidspunkt, hvor leve-ring af varer og ydelser finder sted.En udskydelse af beskatningstidspunktet fra salgstidspunktet til tidspunktet for rejsens på-begyndelse vil således kræve både ændring af den danske momslov og ændring af EU’smomssystemdirektiv.Imod en udskydelse taler også, at en sådan ordning nærmest vil være umulig at administre-re i praksis. Gennemføres forslaget konsekvent vil eksempelvis en detailforretning førstskulle afregne salgsmoms til SKAT, når de enkelte forbrugere rent faktisk begynder at for-bruge indkøbte dagligvarer.Salgstidspunktet/betalingstidspunktet er derimod et enkelt og objektivt kriterium, når af-giftspligtens indtræden skal fastslås.Jeg deler ikke opfattelsen hos Rejsearrangører i Danmark af, at afregning på salgstidspunk-tet/betalingstidspunktet skulle medføre store, administrative byrder. Skulle en rejse bliveannulleret, vil rejsebureauet udstede en kreditnota, og denne kreditnota vil være dokumen-tation for en formindskelse af afgiftsgrundlaget. Tilsvarende gælder for alle andre momsre-gistrerede virksomheder, eksempelvis hvor en del af et vareparti må tages retur, en fakture-ret handel bliver annulleret, eller en tjenesteydelse skal prissættes lavere end oprindelig fak-tureret.
Side 2