Skatteudvalget 2008-09
L 199 Bilag 51
Offentligt
690069_0001.png
690069_0002.png
690069_0003.png
J.nr. 2009-311-0028Dato: 25. maj 2009
TilFolketinget - Skatteudvalget
L 199 - Forslag til Lov om ændring af ligningsloven og forskellige andrelove (Beskatning af personalegoder, befordringsfradrag, gavefradrag, dag-plejefradrag og rejsefradrag m.v.).Hermed sendes kommentar til henvendelse af 18. maj 2009 fra DanskJournalistforbund (L 199- bilag 42).
Kristian Jensen/ Birgitte Christensen
Dansk Journalistforbund finder, at multimediebeskatningen er et alvorligt indgreb på jour-nalister og kommunikationsmedarbejderes arbejdsforhold, idet Dansk Journalistforbund an-ser den for en beskatning af helt nødvendige og uundværlige arbejdsredskaber.Dansk Journalistforbund påpeger, at det ikke er ualmindeligt, at journalister som en del afderes arbejde får udleveret mobiltelefon, fordi de skal kunne kontaktes og kontakte kilderdøgnet rundt. Journalisterne og kommunikationsmedarbejderne får også ofte udleveret an-det digitalt udstyr eksempelvis en computer.Dansk Journalistforbund finder, at det vil være umuligt for journalister at sige nej til atmodtage disse nødvendige arbejdsredskaber, og at multimediebeskatningen derfor er enskat på påtvunget it-udstyr – ikke en skat på et frynsegode. Dansk Journalistforbund fore-slår på baggrund heraf, at journalister og kommunikationsmedarbejdere undtages for mul-timediebeskatningen.
Hertil bemærkes, at jeg indledningsvis finder anledning til at forklare begrundelsen formultimediebeskatningen, som ellers næsten har fortabt sig i de kritiske røster i medierne.Multimediebeskatningen forudsætter, at en arbejdstager via sin arbejdsgiver har privat rå-dighed over multimedier – det vil sige en computer, en telefon og/eller internetadgang. Så-danne goder repræsenterer en relativ stor økonomisk værdi, som efter gældende regler be-skattes lempeligt eller er helt skattefri. Selvom multimedier er stillet til rådighed til brug forarbejdet, kan der også være mulighed for at bruge dem privat, hvis de placeres på eller ta-ges med hjem på bopælen. Og da al løn som udgangspunkt skal beskattes – uanset om denudbetales i kontanter eller naturalier, har vi fundet det rimeligt at indføre en multimediebe-skatning, der tager højde for, at den teknologiske udvikling nu er så langt fremme, at detikke er nødvendigt at skattesubsidiere multimedier.Det forhold, at journalister og kommunikationsmedarbejdere er nødt til at få stillet multi-medier til rådighed døgnet rundt, er ikke væsentligt anderledes end for andre lønmodtager-grupper med hjemmearbejdspladser. Grunden til, at man får computer og evt. internetad-gang stillet til rådighed i hjemmet af sin arbejdsgiver, er jo for de flestes vedkommende, atde undertiden eller ofte har brug for at arbejde hjemmefra. Det ændrer dog ikke ved, at detsamtidigt er muligt at anvende computerne eller internettet privat.Regeringen og Dansk Folkeparti har på baggrund af høringen af lovforslaget justeret mul-timediebeskatningen på to måder: Vi har nedsat det skattepligtige beløb fra 5.000 kr. til3.000 kr., og vi har præciseret rådighedsbegrebet, der fastlægger, hvornår man er omfattetaf multimediebeskatningen. Med nedsættelsen af det skattepligtige beløb til 3.000 kr. bety-der multimediebeskatningen, at de fleste vil skulle betale ca. 1.225 kr. i skat om året – ca.102 kr. om måneden - for at have computer, internetadgang eller telefon til privat rådighed.For topskatteydere er skatten knap 1.700 kr. Det synes jeg er en meget rimelig beskatning –for de flestes vedkommende ligger beskatningen pænt under, hvad det vil koste selv at skul-le købe et eller flere multimedier.Der er dog ikke – som man kan få indtryk af i medierne - tale om, at vi har undtaget visseerhvervsgrupper såsom hjemmehjælpere og lærere for multimediebeskatningen. I stedet erder i lovforslaget givet eksempler på, i hvilke tilfælde, en arbejdstager ikke anses for at ha-ve privat rådighed over multimedier og dermed ikke er omfattet af multimediebeskatnin-gen.Et af eksemplerne på, at formodningen for privat rådighed over en telefon vil kunne afkræf-tes, selvom den tages med hjem på bopælen, er de tilfælde, hvor brugen af telefonen ernødvendig for at kunne udføre arbejdet (tilkaldevagt), og der er indgået en tro og love er-Side 2
klæring mellem arbejdsgiver og arbejdstager om, at telefonen udelukkende må anvendeserhvervsmæssigt, og telefonen rent faktisk udelukkende anvendes erhvervsmæssigt. Det eren forudsætning, at arbejdsgiverne fører kontrol med, at telefonen kun anvendes erhvervs-mæssigt. Denne mulighed for at afkræfte formodningen for privat rådighed over en telefongælder ikke tilsvarende for en computer, der tages med hjem på bopælen eller internetad-gang fra bopælen. Baggrunden er blandt andet, at for en telefon er det muligt at få specifi-cerede lister på telefonopkald, der kan dokumentere, at telefonen udelukkende anvendes er-hvervsmæssigt – dette er ikke muligt på samme måde for så vidt angår computer eller in-ternetadgang.Sluttelig vil jeg ikke undlade at gøre opmærksom på, at Forårspakke 2.0 bør ses i sin hel-hed. Forårspakken medfører betydelige nedsættelser af skatten på arbejde – og indkomst-skattelettelserne gælder for alle – også journalister og kommunikationsmedarbejdere.
Side 3