Skatteudvalget 2008-09
L 199 Bilag 24
Offentligt
Til:Dato:Vedr.:
Folketingets skatteudvalg13. maj 2009 (foretræde)L199 - multimediebeskatning
Folketinget har den 29. april 2009 førstebehandlet forslag til lov om ændring af ligningsloven og lovom indkomstbeskatning af selvstændige erhvervsdrivende (Ændrede regler for beskatning afpersonalegoder, befordringsfradrag, gavefradrag, dagplejefradrag og rejsefradrag m.v.).DANSK IT ser i denne forbindelse positivt på at beskatningsbeløbet - fra lovforslaget blev sendt ihøring d. 20. marts til fremsættelsen i folketinget - nu er nedbragt til 3000 kr. fra tidligere 5000 kr.Samtidig finder foreningen det positivt at personer der frivilligt og ulønnet udfører arbejde forforeninger, og her får stillet multimedier gratis til rådighed, ikke længere er omfattet afmultimediebeskatningen.Endvidere hilser DANSK IT det i særdeleshed velkomment, at forslagets bemærkninger nuindeholder og præciserer en række undtagelser, herunder for ”vagttjeneste”, mod afgivelse af en”tro og love erklæring”. De valgte undtagelseseksempler har imidlertid som konsekvens, at fleregrupper af medarbejdere på uhensigtsmæssig vis fortsat rammes af beskatning, eller at der, for atleve op til undtagelseskravene, må tages it-sikkerhedsmæssigt uforsvarlige skridt.
Hvem rammes?Særligt i 2 situationer har lovforslagets bemærkninger i sin foreliggende form uheldigekonsekvenser:
A.
HjemmearbejdeMange medarbejdere, der ikke permanent er udstyret med en pc, ønsker fra tid til anden at hjem-bringe en pc for at kunne løse konkrete opgaver af enten hastende eller størrekoncentrationskrævende karakter. På denne måde kan de tilrettelægge arbejdsindsatsen fleksibeltog fx få mulighed for at hente børn i dagsinstitution,Medarbejdere, der i forvejen selv har finansieret mobil, pc og internetopkobling til deres hjem. Denpc medarbejderen ønsker at bringe med sig hjem, er typisk den pc, medarbejderen har til rådighedpå arbejdspladsen, fordi den har de rette systemer og værktøjer installeret. Det er altsåmedarbejderens ”egen” arbejds-pc og ikke en pc ud af en pulje af pc’ere. Med de foreliggendebemærkninger til L199 skal medarbejderen i denne situation betale multimedieskat, uagtet atmedarbejderen intet privat udbytte har som følge af hjembringelsen af pc’en.Ønsker virksomheder og organisationer at undgå, at medarbejderen beskattes, lægges der ibemærkningen til lovforslaget op til, at der kan hjembringes pc’ere fra puljeordninger, hvor det ikkeer medarbejderens faste arbejds-pc, der hjembringes. Arbejds-pc’ere i en sådan puljeordning vil,for at alle medarbejde kan anvende disse, ikke blot skulle have det software installeret somanvendes af den enkelte medarbejder, men have alt anvendt software i virksomhedens afdelingerinstalleret. Ligesom adgang til alle relevante virksomheds-data skal etableres. Der skabes hervedfor mange virksomheder en sikkerhedsmæssigt uacceptabel situation, hvilket bl.a. er årsagen til atsådanne puljeordninger ikke allerede eksisterer.
1
Der er tale om både en administrativ byrde og en betydelig omkostning ved at skulle have en puljeaf pc’ere udstyret med licenser til samtlige virksomhedens programmer og værktøjer. Etablering afpuljeordninger svarer billedligt talt til at gå over åen efter vand på en totalt faldefærdig bro.B. Rejsende medarbejdereDen anden berørte gruppe - rejsende medarbejdere - råder i dag formentlig uden undtagelse overet eller flere multimedier, der anvendes alene i arbejdsmæssig sammenhæng. Salgsordrer ognotater i relation til kundebesøg fastholdes og nedfældes på pc umiddelbart efter et kundebesøgog indberettes via mobil internetopkobling til arbejdsgiveren. Og arbejdsgiveren stiller ofte krav om,at pc og mobil alene anvendes i arbejdsmæssig sammenhæng – ikke mindst afsikkerhedsmæssige årsager. Men pc og mobil hjembringes og efterlades f.eks. ikke i bilen afhensyn til at undgå tyveri eller mhp. opladning. Medarbejderens arbejdsdag starter/slutter typiskdirekte hos kunderne og giver således ikke mulighed for at efterlade pc’en på arbejdspladsen.Eksempel:En pensionsrådgiver i dag bruger meget tid på at besøge pensionsselskabets privat- ogerhvervskunder. Pensionsrådgivere kan i dag ikke gennemføre en forsvarlig rådgivning af enpensionstager uden brug af en pc. Det er her et krav fra rådgiverens arbejdsgiver at denne pcuden for arbejdstid opbevares inden døre i hjemmet for at undgå tyveri og for at beskyttepersonfølsomme data. Rådgivningen vil ofte kunne foregå uden for almindelig arbejdstid og langtfra rådgiverens fysiske arbejdsplads.Med de foreliggende bemærkninger til L199 skal medarbejderen i denne situation betalemultimedieskat, uagtet at medarbejderen intet privat udbytte har som følge af hjembringelsen afpc’eren.Det virker, dette taget i betragtning, stærkt uhensigtsmæssigt, at rådgiveren, udelukkende for atundgå beskatning, skal køre forbi sit fysiske arbejdssted for at aflevere pc’en og ligeledes denfølgende dag køre forbi udelukkende for at afhente pc’en.--- o0o ---
ForslagDANSK IT opfordrer kraftigt skatteudvalget til at fastslå, at-undtagelsen fra beskatning af hjemmearbejde ved lejlighedsvis hjemtagelse af pc, ikkegøres afhængig af at den hjemtagne pc indgår i en puljeordning, men godt kan væremedarbejderens faste (transportable) arbejds-pc. Det afgørende element må være envurdering af medarbejderens evt. private udbytte, ikke hvilken pc, der er tale omrejsende medarbejdere, der (dagligt) hjembringer pc og/eller mobiltelefon (PDA’er) somalene anvendes arbejdsmæssigt undtages fra beskatning mod afgivelse af en tro og loveerklæring om anvendelsen af udstyret og monitorering fra arbejdsgivers side af, at detteoverholdes.
-
2