Fra Socialdemokraternes side synes vi ligesom Venstres ordfører, at der er en række vigtige grunde til, at de meget gode uddannelser, vi har i Danmark, også skal kunne bruges i udlandet. Jeg vil derfor ikke gentage de synspunkter, som Venstres ordfører havde om det, for vi er en del af det samme ønske om, at vi kan bruge den viden, vi har i landet, så aktivt som muligt i forhold til en global verden.
Vi er derfor også i udgangspunktet positive over for intentionen i det lovforslag, der ligger her, men det har vist sig, bl.a. fordi forslaget er blevet fremsendt så sent, at der også er kommet høringssvar sent, at der er tilsvarende lovforslag i Videnskabsministeriets regi, hvilket også tidligere blev nævnt, som også går ind på nogle af de samme områder, nemlig hvordan man kan etablere danske uddannelser i udlandet på den bedst mulige måde.
I den diskussion, der har været i de høringssvar, der ligger, har det vist sig, at der er to problemstillinger, som vi fra Socialdemokratiets side gerne vil have belyst nærmere, før vi kan give en endelig tilkendegivelse, herunder om der er behov for nogle eventuelle ændringsforslag til det lovforslag, der ligger her.
Jeg vil gerne gøre lidt rede for, hvad det er for en diskussion, vi synes det er vigtigt vi er opmærksomme på i det videre udvalgsarbejde om lovforslaget.
Hvis man ser på det forslag, som der er på Videnskabsministeriets område, og som altså omhandler universiteterne, sammenlignet med det lovforslag, der ligger her i Undervisningsministeriets regi, og som omhandler akademi- og professionsuddannelserne, er der to forskelle.
På Videnskabsministeriets område giver man lov til, at danske universiteter kan etablere sig i et samarbejde med udenlandske universiteter, og hvis man er i et sådant samarbejde, ville det være muligt for danske studerende at søge om at komme ind på det udenlandske universitet, hvor det danske universitet altså så også vil have en afdeling, og en dansk studerende vil så kunne læse der og få sin uddannelse i udlandet og ville kunne tage et udlandsstipendium med og også kunne få SU med.
Den mulighed åbnes der ikke op for i Undervisningsministeriets forslag. Der er det sådan, at der ikke står noget om, om man som en dansk professionsuddannelse kan etablere sig sammen med udenlandske professionsuddannelser i udlandet og dermed åbne for, at danske studerende på en professionsuddannelse med et udenlandsk stipendium og SU også vil kunne læse det pågældende sted.
Vi vil gerne have en mulighed for at diskutere. Det kan være, at ministeren kan sige lidt om det i sin opsamling her, altså hvordan det kan være, at der er den forskel, at inden for professionsuddannelsesverdenen skal der ikke åbnes for den mulighed, at man kan etablere sig i et samarbejde med andre uddannelser i udlandet og hermed give mulighed for, at danske studerende kan tage deres uddannelse dér med SU og stipendium. Vi synes nemlig, at der er to og sikkert flere fordele, men at der er en helt særskilt idé i at give mange muligheder for danske studerende for at læse i udlandet, herunder også, selv om det er et dansk uddannelsessted, der udbyder uddannelsen i udlandet, fordi uanset hvad, vil det give den danske studerende det, som vi synes er vigtigt, nemlig at man studerer i et internationalt miljø, også selv om det er et dansk uddannelsessted, der udbyder det.
Det andet dilemma, vi kan se der er i forhold til de to lovforslag, og som også har en konsekvens i forhold til Undervisningsministeriets lovforslag, vil så være, at i Undervisningsministeriets forslag kan et dansk uddannelsessted godt udbyde en selvstændig uddannelse i udlandet uden at etablere det i et samarbejde med andre uddannelsessteder. Men her ville det så være sådan, at en dansk studerende, hvis vedkommende ønsker at læse der, skal betale brugerbetaling, hvis man ønsker at opkræve det. Det er jo altså et princip, vi har her i Danmark, at der skal være fri og lige adgang til danske uddannelser, og vi ønsker også at diskutere, om der med det her lovforslag reelt bliver åbnet for brugerbetaling på en dansk uddannelse i udlandet.
Vi vil godt have lov til at diskutere det her, og vi har faktisk svært ved at se, hvorfor man ikke som dansk studerende skulle kunne få SU med, for det er jo understreget, også i høringssvarene, at de jo er akkrediterede, sådan at de lever op præcis til det niveau, som der er, hvis man tager uddannelsen i Danmark. Derfor må man jo spørge sig selv: Hvad er forskellen mellem, at en dansk studerende tager en uddannelse i Danmark eller tager præcis den samme uddannelse i udlandet, men altså i udlandet ikke kan få sin SU med?
Jeg synes, det er vigtigt at diskutere de to lovforslag i en sammenhæng, og derfor vil vi som sagt også vente med vores tilkendegivelse om, hvad vi synes, der videre skal ske, bl.a. også, fordi vi har en teknisk gennemgang på tværs af de to udvalg i morgen, efter at vi har haft førstebehandlingen her.