Arbejdsmarkedsudvalget 2008-09
L 185
Offentligt
682405_0001.png
682405_0002.png
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 6. maj 2009 stillet følgende spørgsmål nr. 48(L 185), som hermed besvares.
12. Maj 2009J.nr. 2008-0007287

Spørgsmål nr. 48:

”Ministeren bedes oplyse, hvordan tilsynet med, at kommunerne overholdergældende lovgivning i praksis er tilrettelagt. Hvilken rolle og opgave har hhv.statsforvaltningen, kommunens administration og kommunalbestyrelsen?”

Endeligt svar:

Kommunalbestyrelsen er kommunens øverste myndighed og har det overordnedeansvar for hele den kommunale virksomhed, herunder de opgaver, der udføres afden kommunale administration. Kommunalbestyrelsen har således ansvaret for, atkommunen overholder lovgivningen.Statsforvaltningen fører tilsyn med, at kommunerne overholder den lovgivning, dersærligt gælder for offentlige myndigheder. Statsforvaltningen kan efter omstæn-dighederne pålægge kommunen sanktioner, hvis lovgivningen ikke overholdes.Statsforvaltningen fører ikke tilsyn i det omfang, særlige klage- eller tilsynsmyn-digheder kan tage stilling til den pågældende sag. Indenrigs- og socialministeren errekursinstans over for statsforvaltningens afgørelser om anvendelse af sanktioner.Endvidere kan ministeren af egen drift tage sager op, som statsforvaltningen harudtalt sig om – eller som statsforvaltningen har besluttet ikke at behandle – når mi-nisteren skønner, at sagen er af principiel eller generel betydning eller har alvorligkarakter.Beskæftigelsesregionen overvåger og tilvejebringer dokumentation for resultaterog effekter af beskæftigelsesindsatsen i jobcentrene og kan – f.eks. hvis det konsta-teres, at beskæftigelsesindsatsen ikke opfylder lovgivningens krav til beskæftigel-sesindsatsen – indgå aftale med de ansvarlige for beskæftigelsesindsatsen i jobcent-ret om at forbedre indsatsen. Opnås der ikke enighed om en sådan aftale eller op-fyldes aftalen ikke, kan beskæftigelsesministeren efter indstilling fra regionsdirek-tøren give pålæg om at benytte andre aktører i beskæftigelsesindsatsen.Med lovforslaget præciseres det, at beskæftigelsesregionen udelukkende overvåger,at resultaterne af indsatsen er tilfredsstillende, således at statsforvaltningens tilsynikke viger for beskæftigelsesregionens resultatovervågning.
Derudover er der på beskæftigelsesområdet to lovbundne statslige tilsyn, hvor Ar-bejdsdirektoratet fører tilsyn med, om kommunerne overholder reglerne om rådig-hed og om det individuelle kontaktforløb. Samtidig fører Arbejdsdirektoratet ogArbejdsmarkedsstyrelsen via den kommunale revision kontrol med alle de områ-der, hvor kommunerne modtager refusion eller tilskud til beskæftigelsesindsatsen.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2