Arbejdsmarkedsudvalget 2008-09
L 168
Offentligt
676764_0001.png
676764_0002.png
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KTlf. 72 20 50 00E-mail [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 6. april 2009 stillet følgende spørgsmål nr. 2(L 168), som hermed besvares.
Sagsnr. 2009-0003698

Spørgsmål nr. 2:

Vil ministeren redegøre for omkostningerne på 50 mio. til omstilling af ATP's IT-systemer, herunder sammenligne med SKAT's IT-omkostninger i forbindelse medskattereformen?”

Endeligt svar:

ATP har overfor mig oplyst, at ATP’s skøn over omkostninger til tilpasning af it-systemer er fastsat ud fra en forventning om, at en betydelig andel af kontohavernei SP-ordningen ønsker at få udbetalt de indestående midler i forbindelse med densærlige udbetalingsmulighed.ATP har endvidere oplyst, at det nuværende it-system i SP-ordningen er dimensio-neret til at foretage ca. 6.000 engangsudbetalinger pr. måned, hvorfor systemet ikkeumiddelbart kan håndtere den forventede volumen i relation til den særlige udbeta-lingsmulighed. Det er derfor nødvendigt at tilpasse og udvide det eksisterende it-system, så det både kan håndtere denne forventede masseudbetaling samtidig med,at systemet fortsat skal kunne håndtere almindelige aldersudbetalinger. ATP harved systemtilpasningen lagt vægt på at skabe en enkel og stabil model, der sikrerkontohaverne en hurtig ekspedition. Med henblik på at minimere risici og undgåmanuel sagsbehandling har ATP valgt at indføre udbetaling via NemKonto, såledesat SP ikke har udgifter til checks eller behov for forudgående kontooplysningermed deraf følgende manuel sagsbehandling. Hertil kommer, at implementeringenaf systemet er underlagt et betydeligt tidspres, idet systemet skal være testet og pa-rat til at foretage udbetalinger primo juni. Den korte tidshorisont medfører ekstraomkostninger til eksterne konsulenter og øget træk på interne ressourcer.Endelig har ATP oplyst, at det konkret har været nødvendigt at ændre på detsystemflow, der traditionelt har understøttet porteføljeforvaltningen af SP ordnin-gens investeringsaktiver med henblik at tilvejebringe det likvide beredskab, derskal sikre en hurtig udbetaling af de indestående midler. Da ATP ikke har haft mu-lighed for at tage højde for den særlige udbetalingsmulighed, herunder tilpasningenaf IT-systemet til SP-ordningen i forbindelse med planlægningen af øvrige projek-ter, medfører dette omkostninger til omprioritering og udskydelse af igangværendeprojekter.
Samlet medfører ovenstående skønsmæssige omkostninger for i alt 50 mio. kr.Skatteministeriet har oplyst følgende om SKATs udgifter til it-udvikling i forbin-delse med skattereformen:”Udmøntningen af skattereformen sker gennem fremsættelse af i alt 18 lovforslagpå Skatteministeriets område, hvoraf de 13 lovforslag (L 195-L207) er fremsat ogde resterende 5 lovforslag vil blive fremsat senere. SKATs samlede engangsudgif-ter til it-udvikling og systemtilretninger i de 13 fremsatte lovforslag er 208,3 mio.kr. Heraf tegner et af lovforslagene (L 201) om enkel og effektiv kontrol samt min-dre skatteplanlægning sig for over halvdelen af it-udviklingsomkostningerne sva-rende til godt 129 mio. kr. Dertil kommer udgifter i SKAT på 4,26 mio. kr. til sy-stemtilretninger som følge af nærværende lovforslag nr. L 168.Udgifterne til it-udvikling som følge af de 5 resterende endnu ikke fremsatte lov-forslag til udmøntning af skattereformen er endnu ikke opgjort, men forventes atville udgøre et 2 cifret mio. beløb.”Hvor der for ATP’s vedkommende er tale om udgifter til systemtilpasninger tilbrug for en enkeltstående udbetalingsmulighed, er der mht. SKAT’s systemtilpas-ninger tale om langsigtede omlægninger og omkostninger. Jeg finder derfor ikke, atder er grundlag for at foretage en yderligere sammenligning af henholdsvis ATP’sog SKAT’s omkostninger til systemomlægninger.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2