Høringsnotat vedrørende forslag til lov om ændring af lov om Arbejdsmarkedets Tillægspension og lov om beskatning af pensionsordninger m.m. (særlig udbetalingsmulighed for indestående i Særlig Pensionsopsparing som led i aftale om forårspakke 2.0)

P

 

 

 

 

 

 

Følgende organisationer mv. er hørt over lovforslaget:

 

ATP, Forsikring og Pension, Finansrådet, Investeringsforeningsrådet, Grønlands Hjemmestyre og Rigsombuddet på Færøerne.

 

ATP har ikke bemærkninger til lovforslaget.

 

Forsikring og Pension støtter overordnet set lovforslaget og muligheden for danskerne til at hæve deres SP-ordning. Forsikring og pension er imidlertid ikke enig i vurdering af, at omkostningerne for de små pensionsselskaber skulle være begrænset. Forsikring og Pension finder, at de reelle omkostninger per SP-medlem er mindst lige så høj i de private pensionsselskaber som i ATP og muligvis endda højere. Forsikring og Pension er heller ikke enig i vurderingen af, at de private pensionsinstitutter i langt de fleste tilfælde vil have mulighed for at pålægge kunderne et gebyr, der afspejler pensionsinstituttets omkostninger. Forsikring og Pension påpeger videre, at borgere, der har overført deres SP-konto til et privat pensionsinstitut skal betale to gange for at udnytte deres egen SP-ordning. Endelig foreslår Forsikring og Pension, at reguleringspuljen i SP-ordningen også anvendes til at finansiere udbetalingsmuligheden i de private pensionsinstitutter, der er godkendt som SP-forvaltere.

 

Kommentar:

En stillingtagen til forslaget om at reguleringspuljen i SP-ordningen også anvendes til at finansiere udbetalingsmuligheden i de private pensionsinstitutter kræver yderligere analyse.

 

Finansrådet har i høringssvaret stillet 2 spørgsmål vedrørende lovforslaget. Finansrådet ønsker en bekræftelse af, at der ved udbetaling i henhold til lovforslaget gives kompensation for negativ PAL på samme måde som ved udbetaling. Finansrådet spørger endvidere, om det samme gør sig gældende for ophævelse af ordninger, der stadig står hos ATP.

 

Kommentar: Det er de sædvanlige regler om kompensation for negativ PAL, der finder anvendelse ved udbetaling i henhold til lovforslaget. Tilsvarende gælder hvis opsparingen flyttes til et privat pensionsinstitut.

 

Der er ikke modtaget bemærkninger fra Investeringsforeningsrådet, Grønlands Hjemmestyre og Rigsombuddet på Færøerne.