ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN

 

 

26. marts 2009

 

 

Besvarelse af spørgsmål 34 ad L 166 stillet af Boligudvalget den 25. marts 2009 efter ønske fra Thomas Jensen (S).    

 

Spørgsmål:

Ministeren bedes redegøre for den beskæftigelsesmæssige effekt af renoveringspuljen, herunder anføre de økonomiske forudsætninger for beregning af effekten?

 

 

Svar:

En tilskudspulje på 1,5 mia. kr. skønnes at medføre en lønsum på 3,75 mia. kr. Det indebærer investeringer for 6,75 mia. kr. inkl. moms. Aktivitetsvirkningen i byggeriet er imidlertid mindre, fordi en del af aktiviteten føres tilbage til staten i form af momsbetaling. Aktivitetsvirkningen i byggeriet er dermed ca. 5½ mia. kr. ekskl. moms. Dette er baseret på en antagelse om, at de projekter, husstandene igangsætter, ikke er større, end det der kræves for at opnå maksimumbeløbet for tilskud pr. husstand. Hvis ordningen stimulerer husstandene til at gennemføre større projekter vil aktivitetsvirkningen blive større.

 

Erfaringerne fra den tilsvarende ordning i 1991-94 peger på, at aktiviteten blev 6 gange så stor som tilskudspuljen. Overført til den aktuelle situation vil det indebære investeringer for 9 mia. kr. inkl. moms, svarende til en aktivitetsvirkning i byggeriet på ca. 7¼ mia. kr. ekskl. moms.

 

Nettovirkningen på aktiviteten i byggeriet vil afhænge af, i hvilket omfang der er projekter, der også ville blive foretaget uden tilskud.

 

Hvis der som et yderpunkt lægges til grund, at renoveringspuljen kun går til projekter, som ikke ville være gennemført uden tilskud vil beskæftigelseseffekten være 4.300-4.800 personer.

 

Det er dog potentielt en ret stor del af renoveringspuljen, som kan tilfalde projekter, som også ville blive gennemført uden tilskud. Hvis det lægges til grund, at eksempelvis 50 pct. af aktiviteten også ville blive foretaget uden tilskud, skønnes beskæftigelsesvirkningen at blive ca. det halve i 2009.

 

I ovenstående skøn er der taget højde for, at der vil ske en vis fortrængning af andet forbrug, hvilket isoleret set vil have en negativ beskæftigelseseffekt.

 

Der vil ydermere være positive forsinkede beskæftigelseseffekter i 2010.

 

Det skal understreges, at den samlede beskæftigelsesvirkning er underlagt stor usikkerhed. Ovenstående skøn bør derfor betragtes som beregningseksempler til illustration af mulig størrelsesorden af renoveringspuljens beskæftigelseseffekt.

 

 

 

 

 

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.           33 92 33 50

Fax          33 12 37 78

CVR-nr    10 09 24 85

[email protected]

www.oem.dk