Arbejdsmarkedsudvalget 2008-09
L 165
Offentligt
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 6. april 2009 stillet følgende spørgsmål nr. 3(B 95), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Line Barfod(EL).
27. April 2009J.nr. 09-139-0182
”Ministeren bedes kommentere henvendelsen fra HK af 2. april 2009 (jf. AMUalm. del – bilag 166) og herunder oplyse om det er korrekt at Lena Tank ikke villehave kunnet få forlænget sine sygedagpenge, såfremt ministerens ændringsforslaghavde været i kraft i hendes sag.”
Jeg vil gerne kommentere på nogle af de generelle problemstillinger, som HK rej-ser i deres brev, men jeg har ikke grundlag for at kommentere på den konkrete sag.Den aftale regeringen har indgået med Dansk Folkeparti og Liberal Alliance er ba-seret på nogle generelle hensyn. Den går ud på at udvide muligheden for at få sy-gedagpenge i de tilfælde, hvor kommunen vurderer, at den sygemeldte ikke kan fåbeskæftigelse på det ordinære arbejdsmarked, men hvor det ikke endeligt er afkla-ret, om den sygemeldte kan klare et fleksjob eller er berettiget til førtidspension.Jeg synes, at det er vigtigt at holde fast i, at sygedagpenge er en midlertidig ydelse.At gøre det muligt for en borger at modtage sygedagpenge i en meget lang årrække- for ikke at tale om i ubegrænset tid - mener jeg således vil være forbundet mednogle meget uheldige konsekvenser. Uden en tidsmæssig begrænsning risikerer vi,at mindske fokus på den aktive indsats, der skal få den sygemeldte tilbage på ar-bejdsmarkedet. Det vil betyde, at vi så vil få nogle meget lange sygeforløb. Afsamme årsag har man, netop i den svenske sygedagpengelov indført en varigheds-begrænsning, som ligner vores meget.Jeg mener derfor, at det er vigtigt, at vi fastholder den gældende varighedsbe-grænsning med forskellige nærmere afgrænsede muligheder for forlængelse af sy-gedagpengene.Samtidig er det selvfølgelig vigtigt, at der skabes de bedste forudsætninger for, atkommunerne kan foretage den optimale opfølgning og indsats, og dermed få så tid-lig en afklaring af den sygemeldte som overhovedet muligt.
Det er netop det, vi gør med lovforslaget om en styrket sygefraværsindsats, som erunder behandling i Folketinget. Her skabes mulighed for en hurtigere og bedre dia-log mellem arbejdsgiver/a-kassen, den sygemeldte, lægen og kommunen om densygemeldtes muligheder og begrænsninger i forhold til at komme tilbage på ar-bejdsmarkedet.Lovforslaget betyder også, at kommunerne kan give tilbud efter lov om en aktivbeskæftigelsesindsats til alle sygemeldte. Kommunens tilbud skal medvirke til atafkorte sygeforløbet og primært forebygge, at den syge mister tilknytningen til ar-bejdsmarkedet, men også give grundlag for at afklare den sygemeldte hurtigst mu-ligt.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2