Arbejdsmarkedsudvalget 2008-09
L 165
Offentligt
677365_0001.png
677365_0002.png
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 1. april 2009 stillet følgende spørgsmål nr. 2(L 165 – bilag 3), som hermed besvares.
4. maj 2009J.nr. 2009-004726

Spørgsmål nr. 2:

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 30. marts 2009 fra Gribskovkommune, jf. L 165 – bilag 3.”

Endeligt svar:

Med lovforslaget får jobcenteret større mulighed for at benytte andre aktører i sy-geopfølgning, revalidering og forrevalidering. Andre aktører får kompetence til atudføre myndighedsopgaver. Det kan dog fortsat ikke overlades til andre aktører attræffe afgørelse om ydelsen.Formålet med forslaget er således, at jobcentrene skal have bedre mulighed for atinddrage andre aktører i sygeopfølgningen for at hjælpe den enkelte sygemeldtebedst og hurtigst muligt tilbage til arbejde.Gribskov Kommune har i sin henvendelse foreslået en række punkter, der vil givemulighed for at inddrage andre aktører i et endnu større omfang.Ved udmøntningen af Velfærdsaftalen af 20. juni 2006 mellem regeringen, Social-demokraterne, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre (lov nr. 176 af 27. febru-ar 2007) blev der åbnet op for, at andre aktører kan træffe afgørelser om indholdetaf jobplaner m.v. og forpligte den ledige på en sådan måde, at hvis den ledige ikketager imod tilbud eller møder til samtale, vil dette kunne sanktioneres af a-kasseneller kommunen. Det blev dog i lovbemærkningerne udtrykkeligt anført, at selveafgørelsen om de ydelsesmæssige konsekvenser af udeblivelser m.v. altid træffes afa-kassen hhv. kommunen.Dette princip er videreført i L 165, der åbner mulighed for at overlade det til andreaktører at udføre opgaver og træffe afgørelse efter sygedagpengeloven, dog ikkeom selve retten til sygedagpenge. Endvidere kan kommunen overlade det til andreaktører at udføre opgaver og træffe afgørelse om erhvervsrettede aktiviteter for re-validender og forrevalidender efter lov om aktiv socialpolitik, igen således at andenaktør ikke vil kunne træffe afgørelse om ydelsen.
Det er min opfattelse, at det stemmer bedst med hensynet til borgernes retssikker-hed, at afgørelser om forsørgelsesydelser ikke kan overlades til anden aktør, men ialle tilfælde skal træffes af kommunen.Gribskov Kommune har i henvendelsen foreslået, at henvisningen af borgeren tilandre aktører også overlades til andre aktører. Det er imidlertid alene myndighe-den, der kan delegere en opgave til andre aktører.Gribskov Kommune har foreslået, at andre aktører får kompetence til at træffe af-gørelse om befordringsgodtgørelse efter §§ 82 og 83 i lov om en aktiv beskæftigel-sesindsats. Det følger allerede af gældende regler, at kommunen kan overlade disseopgaver til andre aktører.For så vidt angår andre aktørers mulighed for at indhente lægelige oplysninger, kanandre aktører med borgerens samtykke indhente lægeoplysninger, når dette er nød-vendigt i forhold til den opgave, der varetages. Andre aktører er her ligesom kom-munen omfattet af lov om retssikkerhed på det administrative område mv.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2