Arbejdsmarkedsudvalget 2008-09
L 165
Offentligt
681695_0001.png
681695_0002.png
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 6. maj 2009 stillet følgende spørgsmål nr. 19(L 165 - bilag 13), som hermed besvares.
12. maj 2009J.nr. 2009-0004726

Spørgsmål nr. 19:

”Ministeren bedes kommentere henvendelse fra Landsorganisationen i Danmark,jf. L 165 - bilag 13.”

Endeligt svar:

Det foreslås i L 165 om en styrket beskæftigelsesrettet indsats over for sygemeldtem.fl., at hvis en arbejdsgiver ikke tager en delvist uarbejdsdygtig sygemeldt med-arbejder tilbage på deltid, afholder staten 65 pct. af kommunens udgifter til syge-dagpenge fra det tidspunkt, hvor kommunen (som led i dialogen med virksomhe-den om en gradvis tilbagevenden) får oplyst, at der ikke kan ske gradvis tilbage-venden til arbejdet. Det er samtidig foreslået i lovforslaget, at staten maksimalt af-holder 65 pct. af udgifterne i de første 13 uger.Jeg vil gerne understrege, at formålet med, at staten afholder 65 pct. af udgifterne ide første 13 uger netop er, at en delvis raskmeldt ikke skal tvinges tilbage på fuldtid, før personen er parat hertil. Hermed får kommunen god tid til at finde en alter-nativ løsning i de tilfælde, hvor en tilbagevenden til arbejdspladsen ikke er mulig.Når de 13 uger er gået, sænkes refusionssatsen til 35 pct., således at kommunen harincitament til at understøtte, at den sygemeldte fastholdes på arbejdsmarkedet, ogat kommunen også iværksætter den rette indsats over for den sygemeldte så hurtigtsom muligt.Kommunen skal ved hver opfølgning vurdere om den enkelte sygemeldte har be-hov for en aktiv indsats. Det gælder også sygemeldte, der er delvist uarbejdsdygti-ge, og som ikke kan vende tilbage til arbejdet. Vurderer kommunen, at der er be-hov for at iværksætte et aktivt tilbud til en sygemeldt, som ikke kan vende tilbagetil virksomheden på deltid, modtager kommunen 65 pct. statsrefusion, så længe densygemeldte er i tilbud. Når kommunen giver tilbud, skal dette naturligvis tilpassesden syges behov og forudsætninger samt helbredstilstand og ressourcer.Jeg mener, at det er vigtigt at fastholde, at staten maksimalt afholder 65 pct. af ud-gifterne i de første 13 uger, idet kommunerne derved får et incitament til at under-støtte, at de sygemeldte, der har behov for det, får den nødvendige støtte til at blivefastholdt på arbejdsmarkedet og ikke bare bliver ”glemt”.
For så vidt angår LO’s forslag om i L 165 at præcisere, at aktive tilbud skal værerelevante for at sikre arbejdsfastholdelse i hidtidigt arbejde, og hvis det ikke er mu-ligt, skal aktive tilbud medvirke til at sikre fastholdelse på arbejdsmarkedet i merebred forstand, er det min vurdering, at dette allerede er indeholdt i lovgivningen.Udgangspunktet for opfølgningen er allerede i gældende lovgivning at hjælpe denenkelte syge til at fastholde sit arbejde. Hvis det ikke er muligt, er hensigten atfastholde den enkeltes tilknytning til arbejdsmarkedet.Med forslaget om at kommunen skal tage kontakt til arbejdspladsen og indgå i endialog med arbejdspladsen om mulighederne for tilbagevenden, understreges det, atmålet med kommunens opfølgning er at støtte en tilbagevenden til det arbejde, densyge er sygemeldt fra, hvis det er muligt.Endvidere fremgår det af bemærkningerne til lovforslaget under pkt. 4.2.2. i de al-mindelige bemærkninger, at kommunen kan give et tilbud, når det kan fremme, atden sygemeldte hurtigt kan vende tilbage til arbejdspladsen eller bevare tilknytnin-gen til arbejdsmarkedet.Det fremgår også af lovforslaget, at når kommunen giver aktive tilbud til syge-meldte beskæftigede, skal kommunen have fokus på tilbud, der kan hjælpe den sy-gemeldte til at blive fastholdt på sin hidtidige arbejdsplads.Dette vil også komme til at fremgå af den vejledning, der vil blive udarbejdet tilbrug for kommunernes administration af lovgivningen og ankesystemets behand-ling af klagesager.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2