Arbejdsmarkedsudvalget 2008-09
L 165
Offentligt
677386_0001.png
677386_0002.png
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 24. april 2009 stillet følgende spørgsmål nr.16 (L 165), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra EigilAndersen (SF).
4. maj 2009J.nr. 2009-0004726

Spørgsmål nr. 16:

” Hvad er ministerens holdning til at indføre opfølgning over for langtidssyge, dervender tilbage til arbejdsmarkedet på ordinære vilkår eller i fleksjob, bl.a. efter 25-30 ugers forløb? Spørgsmålet tager udgangspunkt i, at forskningen viser, at en storgruppe af de tilbagevendte til arbejdsmarkedet ofte løber ind i nye problemer efternogen tid, hvilket medfører at de forlader arbejdsmarkedet igen.”

Endeligt svar:

Sygefraværsaftalen indeholder en bred vifte af initiativer, som på forskellig vis skalbidrage til at nedbringe sygefraværet.En meget stor del af initiativerne, hvoraf flere udmøntes i L 165, skal bidrage til atstyrke den kommunale sygedagpengeopfølgning samt bidrage til at forbedre ram-merne for den kommunale indsats på sygedagpenge området.Styrkelsen af den kommunale sygedagpengeopfølgning med flere samtaler vedpersonligt fremmøde, dialog med virksomheden og yderligere fokus på gradvis til-bagevenden til arbejde samt muligheden for at give en beskæftigelsesrettet indsatstil syge, skal bl.a. bidrage til, at alle syge får den nødvendige beskæftigelsesrettedeindsats. Styrkelsen af den kommunale indsats vil dermed mindske risikoen for til-bagefald.De forbedrede rammer for den kommunale indsats bl.a. med guide om sygedag-pengeopfølgning, kompetenceudvikling af medarbejdere og med støtte til en bedreit-understøtning vil give kommunerne bedre rammer for sygedagpengeopfølgnin-gen, hvilket alt andet lige også vil medvirke til, at færre sygemeldte får tilbagefald.Jeg finder det imidlertid vigtigt at understrege, at vi taler om syge mennesker, hvortilbagefald ikke kan forhindres. Der vil altid være mennesker, hvor sygdommenvender tilbage. Fx kan det ikke undgås, at personer med ryglidelser får tilbagefaldmed mellemrum. Det kan heller ikke undgås, at personen, der fx er knæopereret,sygemeldes, fordi det viser sig, at det hidtidige arbejde alligevel er for fysisk an-strengende.
Herudover kan jeg oplyse, at kommunerne er forpligtigede til at yde den enkeltesyge den indsats for fastholdelse, som er nødvendig. Med bl.a. L 165 får kommu-nen nye redskaber i indsatsen for at give den enkelte syge den nødvendige indsats,og effekten af loven vil senere blive evalueret.Endelig vil jeg fremhæve, at sygefraværsaftalen indeholder en række initiativer,som vil bidrage til, at virksomhedernes indsats i forhold til sygefraværet bliverstyrket. Enkelte af forslagene er indarbejdet i L 165. Det gælder fx forslaget om, atarbejdsgiveren skal holde samtale med den sygemeldte om fraværet inden udgan-gen af 4. sygeuge. L 165 indeholder også forslag om en ny lægeerklæring, som eret redskab til at styrke virksomhedernes fastholdelsesindsats. Aftalen indeholderogså forslag om guide til virksomhederne om sygefravær og om støtte til kompe-tenceudvikling af ledere. Initiativerne vil alt andet lige bidrage til, at virksomhe-dernes indsats vil føre til flere holdbare løsninger og dermed mindre tilbagefald.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2