Arbejdsmarkedsudvalget 2008-09
L 165
Offentligt
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 24. april 2009 stillet følgende spørgsmål nr.14 (L 165), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra EigilAndersen (SF).
4. maj 2009J.nr. 2009-0004726
” Hvilken informationsgang mellem bl.a. læger, sundhedsvæsen og medarbejdernei Jobcentret er nødvendig, for at medarbejderne i Jobcentret kan undgå at ringe ogindkalde syge til krænkende samtaler om deres fremtid på arbejdsmarkedet og ak-tivering, når der er tale om f. eks.:- syge med livstruende sygdomme, som er i krise- syge med uklare diagnoser, som KAN være meget alvorlige sygdomme- syge, hvis fysiske tilstand pludselig er blevet forværret - f. eks. med indlæggelsepå sygehus til følge- syge, der netop har gennemgået en meget omfattende operation og trænger til re-konvalcens. De står muligvis også foran en stærkt belastende kemo- eller strålebe-handling- syge, der fra staten som syge eller undervejs i forløbet kommer ud i en stor per-sonlig eksistens-krise, eventuelt med depression til følge? ”Endeligt svar:
Jeg vil gerne understrege, at sygeopfølgningen har det klare formål at hjælpe sygemennesker med at fastholde tilknytningen til arbejdsmarkedet og komme tilbage tilderes arbejdsplads så hurtigt som muligt – måske i starten på deltid.Der er i lovforslaget også taget højde for, at der kan være situationer, hvor det vilvære for stor en belastning for den sygemeldte at skulle møde op i jobcenteret til enindividuel samtale.Det er derfor også fastsat i loven, at jobcentrenes opfølgning vil kunne ske heltuden kontakt med den sygemeldte, og at der altid skal tages hensyn til den sygeshelbredstilstand.Som en vejledning for sagsbehandlerne i jobcentrene er det i bemærkningerne tillovforslaget fastsat, at i sager hvor sagsbehandleren er i tvivl om, hvorvidt sygeop-følgning med personligt fremmøde er hensigtsmæssig, eksempelvis i forbindelsemed alvorlig kræftsygdom, alvorlig psykisk lidelse eller anden alvorlig sygdom,skal sagsbehandleren kontakte den syges egen læge eller sygehusets læge, før derevt. indkaldes til sygeopfølgning.
Sagsbehandleren skal på baggrund af lægens input vurdere, om opfølgningen evt.bør sættes på ”stand by”, fordi sygdommen forhindrer opfølgning ved kontakt medden sygemeldte. Ved ”stand by” forstås, at kommunen udelukkende foretager op-følgningen uden kontakt til den syge. Opfølgningen sker på anden måde f.eks. påbaggrund af sagens oplysninger, herunder lægelige oplysninger.Jeg kan desuden oplyse, at Kræftens Bekæmpelse har været involveret i drøftelseraf opfølgningen over for alvorligt kræftsyge.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2