Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2008-09, Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2008-09, Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2008-09
L 162 , L 162 A , L 162 B
Offentligt
670932_0001.png
670932_0002.png
670932_0003.png
FolketingetUdvalget for Fødevarer, Landbrug og FiskeriChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
20. april 2009Dyrevelfærdskontoret2009-156-0172MJO41366
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 6 vedrørende forslag til lovom ændring af dyreværnsloven og forskellige andre love (L 162), somUdvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har stillet til justitsministe-ren den 6. april 2009. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Bente Dahl(RV).
Brian Mikkelsen/Jens Teilberg Søndergaard
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 6 vedrørende forslag til lov om ændring af dyreværns-

loven og forskellige andre love (L 162):

”Vil ministeren gøre rede for, hvorfor det i bemærkningernetil lovforslaget under pkt. 2.2 foreslås, at teknikere fra Plan-tedirektoratet vil kunne anvendes i forbindelse med dyrevel-færdskontroller?”

Svar:

Justitsministeriet kan oplyse, at det fremgår af det forlig om veterinær-området, som den 22. august 2008 blev indgået mellem regeringen,Dansk Folkeparti og Radikale Venstre, at der skal udarbejdes en modelfor brug af teknikere ved den velfærdskontrol, som i dag udelukkendeudføres af dyrlæger. Der fremgår således bl.a. følgende af forliget:”Der skal sikres en bedre arbejdsdeling, således at kompeten-cerne i relation til kontrolaktiviteter udnyttes bedst muligt.Konkret vil alle kontroller som udgangspunkt skulle gennem-føres af teknikere. Dyrlæger tilkaldes i tilfælde, hvor der kankonstateres forhold vedrørende dyrene, der fordrer klini-ske/diagnostiske kompetencer, eksempelvis forhold der ved-rører sygdom, gamle knoglebrud og graduering af skuldersårmv.”Udmøntningen af denne del af veterinærforliget forudsætter en ændringaf dyreværnsloven, idet det i dag ifølge dyreværnslovens § 24 a kun erdyrlæger, der kan udføre velfærdskontrol.Lovforslaget indebærer på den baggrund, at dyreværnslovens § 24 a, stk.1, ændres, således at justitsministeren efter forhandling med fødevaremi-nisteren kan fastsætte regler om, at velfærdskontrollen kan varetages afansatte i eller under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri og afprivatpraktiserende dyrlæger, der er bemyndiget hertil. Tilsvarende fore-slås dyreværnslovens § 24 a, stk. 2, ændret, således at kontrollen medoverholdelsen af EU-lovgivningen om forsvarlig behandling af dyr ogom beskyttelse af dyrs velfærd kan varetages af de nævnte personer.Endvidere har Justitsministeriet foreslået, at der foretages tilsvarendeændringer af kontrolbestemmelserne i lov om hold af slagtekyllinger oglov om hold af heste.
2
Det er anført i bemærkningerne til lovforslaget, at de foreslåede ændrin-ger giver mulighed for, at teknikere fra f.eks. Plantedirektoratet også vilkunne anvendes i forbindelse med velfærdskontrollen.Den nærmere udformning af en model for brug af teknikere ved vel-færdskontrollen drøftes for øjeblikket i en arbejdsgruppe under Fødeva-restyrelsen. Der er derfor ikke på nuværende tidspunkt taget stilling til denærmere praktiske spørgsmål om, i hvilket omfang det skal være teknike-re fra f.eks. Fødevarestyrelsen eller Plantedirektoratet, som skal udføredele af velfærdskontrollen.Under alle omstændigheder skal teknikere, som udfører kontrollen, haveden nødvendige faglige baggrund. I lovforslagets bemærkninger er detsåledes anført, at udtrykket ”personer ansat i eller under Ministeriet forFødevarer, Landbrug og Fiskeri” – ud over dyrlæger – omfatter andreansatte, der i kraft af deres stilling og faglige indsigt har til opgave at fo-retage kontrol med dyrevelfærd. Hermed præciseres det, at det ikke eralle ansatte i eller under Fødevareministeriet, der skal kunne foretage vel-færdskontroller, men alene ansatte, der har den fornødne faglige indsigt.
3