Velfærdsministeriet

Departementet

Att.: Charlotte Aastrup Poole

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Hvidovre, den 18. august 2008

Sag 08/725 – Dok. 9974/08 SL/ck

 

 

Høringssvar fra Danske Handicaporganisationer (DH) vedr. høring over lovforslag om ændring af servicelovens § 118

 

Danske Handicaporganisationer (DH) takker for muligheden for at kunne bidrage med bemærkninger i forhold til lovforslag om ændrede muligheder efter servicelovens § 118.

 

Det er vores vurdering, at der er tale om et meget positivt og nødvendigt initiativ, som vil forbedre mulighederne for at yde en særlig indsats over for personer med behov for at kunne være sammen med deres pårørende i en meget vanskelig tid.

 

Der er imidlertid behov for at gøre sig nogle overvejelser i forhold til at forbedre lovforslaget, så det sikres, at det endnu bedre lever op til de behov, der er.

 

Det er positivt, at man fremover kan dele indsatsen på flere personer. Det bør imidlertid være således, at man ikke kun kan inddele i perioder af fx 1 uge eller 1 måned, men derimod også i fx en halv dag til hver, så man kan fastholde en tæt tilknytning til sin arbejdsplads. I forlængelse heraf mener vi, at der også kan være behov for, at man kan tage orlov på deltid, hvis der er behov for dette.

 

Lovforslaget (og loven i sin nuværende form) har som udgangspunkt at ordningen er et alternativ til anden offentlig støtte (hvilket bl.a. fremgår af beregningen af de økonomiske konsekvenser). Dette er ofte ikke tilfældet for mennesker med psykisk funktionsnedsættelse.

 

Hvis man som udviklingshæmmet indlægges til behandling på sygehus forudsættes det, at de pårørende varetager omsorgsopgaver samt praktiske og sociale støttefunktioner. Dette har Landsforeningen LEV adskillige eksempler på. Det er ikke rimeligt, at patienter på den måde er afhængige af pårørendes tilstedeværelse, ej heller intentionen i gældende ret, men det er virkeligheden for ganske mange.

 

Nærværende lovforslag afhjælper i nogen grad dette problem via sin øgede fleksibilitet, men Landsforeningen LEV finder det uacceptabelt, og ude at trit med intentioner og formodninger fra lovgivers side, at der ikke er et offentligt alternativ til pårørendes deltagelse.

 

Det er vigtigt, at der fastsættes nogle klare retningslinjer for, hvilke vurderinger der bør foretages i forhold til at afgøre spørgsmålet om, hvorvidt der er behov for at forlænge eller evt. gentage perioden, hvor man kan yde denne særlige indsats for en nærtstående, der befinder sig i en vanskelig situation.

 

Det er vigtigt at understrege, at de nye regler skal tilrettelægges på en måde, så de opleves mindst mulig bureaukratiske for de pårørende og deres arbejdsgivere. Det betyder, at man skal sikre en meget fleksibel administration samt et begrænset behov for løndokumentation mv.

 

Det vil være ønskeligt, hvis man i vejledningen kommer med en tidlig beskrivelse af, hvordan en aftale om ansættelse af kommunalbestyrelsen kan udformes.

 

Vi mener, at det er tiden, hvor man skal se på, om ikke den fastsatte procentsats i forhold til opsparing til pension bør hæves. Den er lavere, end det er tilfældet i mange ansættelser. Det bør ikke være således, at man risikerer en mindre pension, fordi man har ydet en særlig indsats i forhold til en nærtstående.

 

Det er vurderingen, at man ikke bør benytte betegnelsen døgninstitution, men derimod døgntilbud. Det er vigtigt at holde fast i, at institutionsbegrebet er ophævet for voksne personer med handicap.

 

Med venlig hilsen

Stig Langvad

formand