Kulturudvalget 2008-09
L 149
Offentligt
679302_0001.png
679302_0002.png
679302_0003.png
Folketingets KulturudvalgChristiansborg1240 København K
KulturministerenKulturministerietNybrogade 21203 København KTlf.FaxE-mailWeb::::33 92 33 7033 91 33 88[email protected]www.kum.dk
6. maj 2009Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr. 9 (L 149), vedr. henvendelse fra FDA, stilletaf Folketingets Kulturudvalg den 28. april 2009.
Carina Christensen
J. NR. 2004-22667-142
Side 2

Spørgsmål nr. 9

(L 149), henvendelse fra FDASkrivelse af 28. april 2009Svar til Folketingets Kulturudvalg fra kulturministeren.

Spørgsmål:

"Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 27. april 2009 fra FDA Forenede Dan-ske Antenneanlæg, jf. KUU L 149 – bilag 14."

Svar:

I henvendelsen fra FDA – en artikel af direktør i BOXdanmark, Søren Birksø Sørensen,i bladet FDA orientering 1/2009 – kommenteres beslutningen i tillægsaftalen af 9.januar 2009 om at give TV 2/DANMARK adgang til fra 2012 at opkræve abonnements-betaling for hovedkanalen TV 2 efter en model, hvor husstande, der i øvrigt ikke abon-nerer på betalings-tv, vil kunne modtage TV 2 uden at skulle betale for kanalen.Hovedsynspunktet i artiklen er, at modellen i realiteten indebærer, at der indføres enafgift på det frie valg af betalings-tv-kanaler. Til illustration gennemgås konsekvenser-ne for en kunde hos BOXdanmark, der ud over en ”grundpakke”, bestående af udeluk-kende gratiskanaler, også ønsker en enkelt yderligere betalings-tv-kanal (i eksempletfilmkanalen Skandinavia). Dette er muligt hos BOXdanmark, hvis forretningsmodelbaserer sig på tilvalg af yderligere (betalings)-tv-kanaler enkeltvis (a la carte) alleredeoven på grundpakken.Af eksemplet fremgår – idet det lægges til grund, at TV 2 også efter 2012 ligger i grund-pakken – at den årlige udgift for kunden ved tilvalg af Skandinavia som eneste kanalud over grundpakken - stiger med op til 300%, afhængig af prisen for TV 2.Indledningsvis skal bemærkes, at det efter TV 2’s overgang til betalings-tv-kanal i 2012står enhver distributør frit, om man vil lade TV 2 indgå i en grundpakke uden betaling,idet ”must carry” forpligtelsen for fællesantenneanlæg fsva TV 2 ophæves fra det tids-punkt. Der er altså ikke tale om – sådan som det anføres i artiklen – at BOXdanmark i2012 stadig vil have TV 2 i grundpakken, fordi det efter aftalen fortsat skal være ”gra-tis” at modtage TV 2 i en pakke, som ikke indeholder andre betalings-tv-kanaler.Men hvis BOXdanmark vælger fortsat at have TV 2 i sin ”grundpakke”, er det korrekt,at det ligger i tillægsaftalen, at kunden i givet fald skal betale, ikke bare for Skandina-via, men også for TV 2, hvilket betyder, at merudgiften for kunden ved at tilvælgeSkandinavia bliver højere end prisen for Skandinavia.Imidlertid udbydes betalings-tv i dag primært i større eller mindre tillægspakker tilgrundpakker og ikke som a la carte. Her vil merprisen ved at vælge en tillægspakkeoven på en grundpakke med TV 2 blive væsentlig mindre relativt set, hvis der overho-
Side 3
vedet bliver tale om en merpris. Ved større tillægspakker er alternativet til en merprissåledes en ændring af sammensætningen af den pågældende pakke.I artiklen nævnes endvidere spørgsmålet om administration af de kort, der skal givehusstande mulighed for at se TV 2 alene uden betaling. Det anføres i den forbindelse, atdet er et stort konkurrencemæssigt problem, hvis én operatør på markedet skal admini-strere disse kort for hele markedet. Herudover stilles en række øvrige spørgsmål til dennærmere udmøntning af tillægsaftalen, og der udtrykkes forventning om, at sådannespørgsmål er helt afklarede, inden aftalen træder i kraft om tre år.Hertil skal jeg for det første bemærke, at det ikke er korrekt, at én operatør på marke-det skal administrere kort til gratismodtagelse af TV 2 for hele markedet. De i aftalenomtalte ”TV 2 alene kort” er således alene kort, der benyttes til modtagelse af TV 2 fraden terrestriske digitale platform (DTT). Men i øvrigt vil den nærmere udmøntning afaftalen blive drøftet med medieaftalepartierne i løbet af den nærmeste fremtid medhenblik på afklaring af visse udestående spørgsmål.