Fra: Niller Madsen [mailto:[email protected]]
Sendt: 25. februar 2009 12:41
Til: Mogens Jensen
Emne: Lokal-tv efter digitaliseringen, glæde og bekymring

 

Fra Sendesamvirke for lokal-tv i Odense

v. Niels H. Madsen Banevænget 22 5270 Odense N

Odense d. 25.februar 2009

 

 

Kære Mogens Jensen

og medlemmer Folketingets Kulturudvalg / Kulturministeren /Radio-TV-nævnet / Mediesekretariatet

 

Vedr.: Lokal-tv i den nye medielov. Glæde og bekymring.

 

På ”Sendesamvirke Odense” vegne vil vi hermed gerne udtrykke vores tilfredshed og glæde med den nye medielov, som for tiden er til behandling i Folketinget.

Forslaget tager i høj grad hensyn til Lokal-tv i Danmark, og giver Lokal-tv bedre vilkår for at udøve sin virksomhed end det har været tilfældet i mange år. Det er vi som nævnt glade for og tilfredse med. At få sendetidsmulighed dagligt fra kl 21.00 – 17.00 er umådelig godt, men også en udfordring.

 

Imidlertid mangler der fortsat oplysninger både i lovforslaget og så vidt vi forstår også på forhandlingsniveau om et væsentligt element: Hvad vil prisen blive for at udsende Lokal-tv fra 1. november på det digitale nets MUX1?

 

Så når vi nu henvender os er det for at henlede opmærksomheden på, at der ligger en ”fælde” i at disse udgifter endnu ikke er fastlagt. Det værste scenarium vil være, at man i forhandlinger mellem DIGI-TV, Boxer, Radio-Tv-nævnet, Kulturministeriet, de regionale TV2-stationer ender med at beslutte, at udgifterne til at få udsendt programmerne bliver så store, at den reelle forbedrede situation man har skabt for Lokal-tv ikke kan udnyttes af økonomiske årsager. For uagtet de bedre forhold for lokal-tv til at få udsendt programmerne, er bevillingen til produktion og udsendelse ikke forøget.

I fremtiden vil Lokal-tv-stationerne modtage samme tilskud som hidtil. Men hvis sendeudgifterne bliver meget store betyder det at der vil være små midler til at producere programmer for.

Vi kan nævne, at her på Fyn er vores udgifter til udsendelse for tiden er 51,58 kr pr time (fordi vi ved hjælp af moderne teknik udsender programmerne fuldt automatisk). Rygter vil vide at i fremtiden kan sendeudgifterne løbe op i beløb som er både 10 og 30 gange højere !!!

 

Som nævnt påskønner vi meget at den nye medielov giver så gode vilkår for udsendelse af Lokal-tv. Men det er vigtigt at man er opmærksom på at holde sendeudgifterne nede på et niveau, så der også er penge til at producere programmer i en kvalitet, der kan gøre den nye kanal seriøs og seværdig.

Mere teknisk mener vi, at de kommercielle udbydere alene skal bære de faste udgifter i forbindelse med at drive transmissions- og sendenet (som den hidtidige lov også fastlægger det), mens lokal-tv højst kan pålægges direkte ekstraudgifter i forbindelse med udsendelse af de lokale tv-programmer.

 

venlig hilsen

Niels H. Madsen

for Sendesamvirke Odense – TV-Korup, Kirken i Farver, Front-TV, Odense ser Rødt, TVT.