Kulturudvalget 2008-09
L 149 Bilag 12
Offentligt
671029_0001.png
671029_0002.png
671029_0003.png
Kanal København truet af lovforslagL 149: Forslag til lov om ændring af lov om radio- og fjernsynsvirksomhed
Hjælp os!
Flere oplysninger kan fås ved at kontakte:Benny Haugshøj (TV-Frederiksberg), [email protected], mob. 21 69 39 46Jimmy Rehak (Kanal 1), [email protected], mob. 20 63 95 34
Kære politikereDer er problemer med ”Forslag til lov om ændring af lov om radio- og fjernsynsvirksomhed”. Såfremtlovforslag L 149 vedtages, lukker Kanal København ved overgangen til digitalt tv den 1. november 2009.
§ 45, stk. 5 mednuværendeordlyd:”Kulturministeren kan fastsætte regler om udbudsforretninger i henhold til stk. 2 og tilladelser i henhold tilstk. 1, herunder om udøvelse af programvirksomheden, varigheden af tilladelser samt anvendelsen af lokal-tv-sendemulighederne i hovedstadsområdet. Kulturministeren kan endvidere fastsætte, at Radio- og tv-nævnet i forbindelse med udstedelse af tilladelser til programvirksomhed og efter regler fastsat afkulturministeren kan fastsætte vilkår for programvirksomheden m.v.”§ 45, stk. 5 medændretordlyd (L 149):”Kulturministeren kan fastsætte regler om udbudsforretninger i henhold til stk. 2 og tilladelser i henhold tilstk. 1, herunder om udøvelse af programvirksomheden og varigheden af tilladelser.”

Hjælp os!

Støt os på følgende 2 punkter i relation til den nye lovgivning1. Ændring af paragraf 45, stk. 5 medfører, atKanal København ikke kan fortsætte i sin nuværende form.Vi skal foreslå, at § 45, stk. 5 fortsætter meduændretordlyd.2. Hovedstaden skal forsat have en selvstændig kanal (dvs. en selvstændig digital MUX)Kanal København finder det magtpåliggende at forsætte sin udsendelsesvirksomhed på en selvstændigkanal i Hovedstadsområdet, derikkeindgår i MUX 1 til 6 i perioden 1. november 2009 til 2012. Det kan ikkelade sig gøre, hvis lovforslag L 149 gennemføres.Hvad vil Kanal København med en ny digital kanal (MUX)?Der er flere ledige kanaler der reguleres af ”Bekendtgørelse om forsøgsvirksomhed i henhold til radio- ogfjernsynsvirksomhed nr. 461”. Vi skal gøre opmærksom på at Kanal København indgår i MUX CPH Gruppense bilag ”Præsentationsfolder MUX CPH”.Digitaliseringen af tv-signalerne medfører at den danske tv-distribution 10 dobles i 8 MUX.Hovedstadsområdet har altid haft en ekstra analog tv-frekvens, da ca. 40 % af Danmarks befolkning bor ihovedstadsområdet. Digitaliseringen medfører, at en række analoge frekvenser i Hovedstadsområdet udover Kanal 23 f.eks. i Roskilde, Hillerød og Helsingør nedlægges. Dette vil medføre manglende kapacitet påMUX 1 - Kanal 4 i hovedstadsregionen.Kanal København, der siden 2007 har sendt digitalt på en forsøgskanal (MUX CPH), er en god oggennemprøvet model, hvor lokale private foreninger og virksomheder er forenet i et mangfoldigtfællesskab.Flere oplysninger kan fås ved at kontakte:Benny Haugshøj (TV-Frederiksberg), [email protected], mob. 21 69 39 46Jimmy Rehak (Kanal 1), [email protected], mob. 20 63 95 34
Vidste du at . . .”L 149: Forslag til lov om ændring af lov om radio- og fjernsynsvirksomhed”får følgende konsekvens:Hovedstadens lokal-tv får frataget sin særstatus– ved at få frataget sin selvstændige tv-frekvens.Kanal København mister 10 millioner i tilskudskroner– de flyttes til bl.a. Jylland og Bornholm(hvor det sikkert er tiltrængte kroner).Kanal København servicerer 40 % af den danske befolkning med lokal-tv,men får langt færretilskudskroner pr. borger end de tyndt befolkede områder i DKKanal København mister den bedste sendetid– den gives i stedet til regional- og tegnsprogs-tv.dvs. at lokal-tv bliver henvist til randområdet på sin egen frekvens/kanal.Lokal-tv får frataget sin selvstændighedved det at tv-signalet først skal gå gennem nærmesteregionalstation, dernæst skal gå igennem et kontrolcenter på TV2 i Odense for endeligt at gåtilbage til den lokale sender. Kanal København har i alle år på selvstændig vis sendt fra egen sender(local insert).Lokal-tv bliver pålagt ekstra sendeudgifter,men får ikke reguleret tilskudspuljen.Der bliver nedlagt forbud imod at være kommerciel på lokal-tv,hvorved lokal-tv mister enlivsnødvendig merindtægt som supplement til den reducerede støttemulighed for den enkelte tv-station.De små lokal-tv-stationer mister deres vigtige kommercielle tovholder,hvorved de dels ikke kanfå produceret og programafviklet til kostpriser (reklamerne holdt priserne nede), dels mister deresPR-lokomotiv - som fx har opbygget navnet Kanal København, tekst-tv, web, pressemeddelelser.Det bliver forbudt at viselokal-reklamerlokal-tv,hvorved delokalesmå-butikker og firmaermister den sidste mulighed for at reklamere i et tv-medie (spørgsmål om både økonomi ogdemografi). Skal reklamerne være forbeholdt store og elitevirksomheder som fx McDonald’s, Coopog Sony?Lokal-tv mistede i 2007 sin must-carry status.Ingen af kabel-tv-udbyderne er i dag forpligtede til atvise lokal-tv. Eksempler viser at seere i lokalområder over-night har mistet Kanal København - udenvarsel.Lokal-tv går i sort eller får stort billedkvalitetstab, når DR og TV2 ”stjæler” båndbredden.Dette erkonsekvensen af forslaget om digi-tv’s mulighed for regulering og administration af den fællesbåndbredde.Lokal-tv får en kaotisk digital opstartforanlediget af, at lovforslaget først træder i kraft pr. 1. juni2009. Man har ingen planer for øvelser på forsøgsbasis for lokal-tv. Lige nu er den kommende lokal-frekvens optaget af DR Update’s øvelser.