Det er jo et meget spændende lovforslag, der formentlig her om lidt vedtages, nemlig et lovforslag, som indfører mulighed for eller rettere sagt indfører brugerbetaling for at se TV 2, ikke brugerbetaling for alle, der skal se TV 2, men brugerbetaling for en særlig udvalgt gruppe.
De mennesker, som fremover vil se TV 2, og som ikke ønsker at se andre betalingskanaler overhovedet, får mulighed for at se TV 2 gratis, mens andre skal betale. Der indføres altså en helt særegen form for brugerbetaling, der sådan set ikke har noget at gøre med, hvad det er, folk gerne vil se, hvad det er for en vare, man skal nyde godt af, men hvor man betaler, fordi man har en anden vane på det her område eller bruger noget andet teknik til at få TV 2 at se end andre. Det er jo åbentlyst urimeligt.
Derfor havde vi også en interessant debat om det under førstebehandlingen, hvor det vel var karakteristisk, at stort set alle de partier, der går ind for det her lovforslag, alligevel havde en række bekymringer, og det bedste, de kunne svinge sig op til, var, at det her var det bedste, medieforligspartierne kunne blive enige om. Det siger jo noget om kvaliteten i det danske Folketings arbejde, at det bedste, som alle partier undtagen Enhedslisten kan blive enige om, er en åbenlyst uretfærdig og urimelig ordning.
Nu var der jo, sagde man, en god grund til, at man indførte den her brugerbetaling for TV 2. Årsagen var nemlig, at det var nødvendigt for at sikre TV 2's fremtid. Man kan ønske sig, at de partier, som selv har været med til at skabe TV 2's vanskeligheder ved at lægge en strategi, der handler om, at TV 2 skal sælges og privatiseres, og derefter sørge for at få bestyrelser og direktioner fra TV 2, som har arbejdet ud fra den præmis og dermed drevet TV 2 tæt på ruinens rand, også på andre områder havde vist ansvarlighed over for TV 2. Det har det knebet med.
Men her var det nødvendigt at indføre brugerbetaling, fordi TV 2 fremadrettet var i en meget, meget vanskelig økonomisk situation. Det har været lidt vanskeligt at få at vide, hvad man lige har baseret den bekymring på. Nu har jeg så fået de papirer, som ligger til baggrund for medieforligspartiernes aftale. De er jo fortrolige og hemmelige, så de kan ikke give anledning til nogen egentlig offentlig debat, men jeg synes alligevel, at der er et par enkelte ting, som kan være værd at fremhæve fra forløbet.
Det var sådan - som jeg har fået det oplyst i hvert fald - at da man lavede den her aftale, troede alle medieforligspartierne og var ikke informeret om andet fra kulturministerens side, at TV 2 i år 2008 ville komme ud med et relativt stort underskud. Det viste sig senere, at TV 2 kom ud med et overskud i 2008. Men det betyder ingenting, siger folk, for det her handler jo om fremtiden.
Så vil jeg røbe en enkelt hemmelighed for jer fra alle de her hemmelige papirer, som jeg godt tror man kan tillade sig at røbe uden at røbe forretningshemmeligheder for TV 2, nemlig at det fremgår af den analyse, der ligger til grund for, at man var nødt til at give TV 2 mulighed for at kræve brugerbetaling, at økonomien forventedes at blive dårlig i fremtiden, dog ikke dårligere end i 2008. Når de partier, der har indgået den her aftale, siger, at det er fuldstændig ligegyldigt, hvordan økonomien var i 2008 - det behøver vi overhovedet ikke at bekymre os om, for det er jo fremtiden, der bekymrer os - baserer fremtiden sig altså på nogle hemmelige analyser.
Jeg har læst de hemmelige analyser og må mildt sagt sige, at hvis det er nok til at gøre noget hemmeligt i det, der står der, er det måske en lidt besværlig ting, for der står ikke meget andet, end at TV 2 forventer at få lidt færre seere i fremtiden og sende lidt færre reklamer. Det er sådan set det, der står forholdsvis ubegrundet.
Men det, der er pointen her, er, at det, man altså baserede sig på, var, at man ikke forventede, at økonomien blev ringere, end den var i 2008. Det vil sige, at man nu indfører brugerbetaling for TV 2 på baggrund af, at man siger, at det kommer til at gå rigtig skidt for TV 2 i fremtiden. Man har brug for ekstra penge, fordi økonomien bliver dårlig, men man gør det på baggrund af en analyse, der klart siger, at økonomien ikke forventes at blive ringere, end den var i 2008, hvor TV 2 faktisk gav overskud.
På den baggrund er Enhedslisten sådan efter at have fået svar på nogle af de spørgsmål, vi har stillet i udvalgsarbejdet, blevet yderligere bestyrket i, at der er god grund til at stemme imod denne fuldstændig urimelige og muligvis/muligvis ikke unødvendige brugerbetaling for TV 2.
Så kommer den ekstra begrundelse for, at vi ikke ønsker at støtte det her lovforslag, nemlig at man nu skriver ind i loven meget grundigt og meget detaljeret, hvordan licenskontrollørerne fremover skal holde øje med vores ageren for at kontrollere, at vi ikke ser tv, hvis vi ikke betaler licens. Nu betaler jeg licens, og derfor ser jeg også tv, og derfor behøver jeg ikke at blive udsat for disse licenskontrollørers arbejde. Men ellers er det meget spændende at se, hvordan det nøje beskrives, hvordan man godt må kigge hen over hækken og kigge ind af en åben dør, man må også godt kigge ind af vinduet, men man må dog ikke bryde ind, når det handler om at kontrollere, om folk ser tv eller ej. Det er en meget interessant og grundig beskrivelse, som jeg kan anbefale mennesker, der interesserer sig for, om det her Folketing bekymrer sig om privatlivets fred, at læse meget grundigt, for det giver nok et indblik i et kontrolsamfund, som på nogle områder og på et forholdsvis bagatelagtigt område - det medgiver jeg gerne - er villigt til at gå meget langt.
Altså, Enhedslisten stemmer imod det her lovforslag, fordi det på ingen måde er blevet sandsynliggjort, at den brugerbetaling, man indfører for TV 2, er nødvendig, fordi den er åbenlys urimelig og uretfærdig, og fordi man med det, man skriver omkring licenssystemet og licenskontrollørernes arbejde, efter min mening klart har overskredet alle grænser for anstændig opførsel i forhold til menneskers ret til et privatliv.