Udvalget for Videnskab og Teknologi 2008-09
L 147
Offentligt
681900_0001.png
681900_0002.png
681900_0003.png
681900_0004.png
Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling
Udvalget for Videnskab og TeknologiFolketingetChristiansborg1240 København K
Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr. 5, 6, 7 og 8 (L. nr. 147) stillet af Ud-valget for Videnskab og Teknologi den 7. maj 2009.
12. maj 2009
Ministeriet for VidenskabTeknologi og UdviklingBredgade 43
Med venlig hilsen
1260 København KTelefonTelefax3392 97003332 3501[email protected]www.vtu.dk1680 5408
Helge Sander
E-postNetstedCVR-nr.
Sagsnr.Dok nr.Side
09-0503589140531/1

Spørgsmål nr. 5, 6, 7 og 8 stillet af Udvalget for Videnskab og Teknologi den

7. maj 2009 til Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling (L.nr. 147).

Spørgsmål 5

Ministeren bedes beskrive, hvordan universiteter idag kan etablere en danskuddannelse i udlandet, og hvori denne ordning adskiller sig fra den mulighed,som undervisningsministeren i L 188 vil give professionsuddannelser, der viletablere en dansk uddannelse i udlandet?

Svar

Danske universiteter har i dag mulighed for at tilbyde uddannelser i udlandet ef-ter reglerne for indtægtsdækket virksomhed. Universiteterne kan efter disse reg-ler frit udbyde uddannelsesforløb uden for Danmark på almindelige kommerciellevilkår. Universiteterne har desuden mulighed for at indgå i samarbejder medudenlandske universiteter om parallelforløb og fællesuddannelser.Det er en forudsætning for udbud af uddannelser efter reglerne om indtægtsdæk-ket virksomhed, at aktiviteterne økonomisk hviler i sig selv, og at økonomienholdes adskilt fra universitetets øvrige virksomhed. Universitetet modtager ikketaxametertilskud til sådanne uddannelsesaktiviteter. Udbud skal ikke godkendes.Uddannelsesaktiviteterne, der udbydes efter reglerne om indtægtsdækket virk-somhed, er ikke omfattet af en uddannelsesbekendtgørelse, og universitetet måikke give indtryk af, at der er tale om en statsanerkendt uddannelse, der er under-lagt ministerens tilsyn m.v. Universitetet må derfor ikke udstede anerkendte ek-samensbeviser, der giver en titel og/eller betegnelse, som kan forveksles med tit-len og/eller betegnelsen for en statsanerkendt dansk uddannelse. Det er i den for-bindelse ikke afgørende, om der er tale om en bachelor-, kandidat- eller master-uddannelse. Da der ikke er tale om statsanerkendte danske uddannelser, stillesder ikke krav om dansk akkreditering.Efter L 188 får Undervisningsministeren mulighed for at godkende, at professi-onshøjskoler og erhvervsakademier m.v. udbyder erhvervsrettede videregåendeuddannelser i udlandet. Uddannelserne udbydes – som på universitetsområdet –efter reglerne om indtægtsdækket virksomhed. Undervisningsministeren skal doggodkende udbuddet.Undervisningsministeriets institutioner får efter L 188 mulighed for at udbydedanske erhvervsrettede videregående uddannelser og udstede danske statsaner-kendte eksamensbeviser herfor. Da der blandt andet skal udstedes statsanerkendteeksamensbeviser, er det et krav for godkendelse, at der er opnået positiv akkredi-tering af det udenlandske udbud.Efter L 188 bemyndiges Undervisningsministeren desuden til at fravige eksiste-rende regler samt fastsætte særlige regler. Det er hensigten, at der skal fastsættesregler om, at udbud i udlandet ikke indgår i uddannelsesinstitutionernes tilskuds-grundlag og give mulighed for, at disse kan oprette selskabskonstruktioner til va-
Ministeriet for VidenskabTeknologi og UdviklingBredgade 431260 København KTelefonTelefaxE-postNetstedCVR-nr.3392 97003332 3501[email protected]www.vtu.dk1680 5408
Sagsnr.Dok nr.Side
09-0503589140531/1
retagelse af udbuddet i udlandet. Denne mulighed gives for at begrænse den øko-nomiske hæftelse.

Spørgsmål 6

Er ministeren bekendt med, at nogle danske universiteter har benyttet den eksi-sterende mulighed for at etablere en dansk afdeling i udlandet?

Svar

Universiteterne har ikke pligt til at indberette sådanne aktiviteter til Videnskabs-ministeriet, og det har på grund af den korte svarfrist ikke været muligt at indhen-te oplysninger fra universiteterne.Ministeriet for VidenskabTeknologi og Udvikling

Spørgsmål 7

Vurderer ministeren, at det vil have økonomiske konsekvenser, hvis en danskstuderende vil studere på en dansk uddannelse i udlandet jf. de to foregåendespm., og kan få sin SU med? Hvis den studerende valgte at blive og studere påen dansk uddannelse i Danmark skulle vedkommende under alleomstændigheder have SU.

Svar

Den foreslåede model i L 147 indebærer, at uddannelserne udbydes fra et uden-landsk universitet. De studerende vil derfor være berettigede til SU og udlands-stipendium efter de sædvanlige regler herom.Som Undervisningsministeriet redegjorde for ved den tekniske gennemgang aflovforslaget, er vurderingen, at der ikke i den gældende lovgivning om SU og ud-landsstipendier er hjemmel til at give støtte til danske uddannelser, der af danskeuddannelsesinstitutioner udbydes i udlandet. Forholdet er således kun relevant forL 188.
Side
2/2

Spørgsmål 8

Hvilke negative konsekvenser ville det medføre, hvis L 147 ikke blev vedtaget numen først i efteråret 2009?

Svar

De otte danske universiteter og Videnskabsministeriet forhandler i øjeblikket omen partnerskabsaftale med Graduate University of Chinese Academy of Sciences(GUCAS) om etableringen af et dansk universitetscenter i Beijing. Aftalen plan-lægges underskrevet i november 2009.Indgåelsen af partnerskabsaftalen mellem de danske universiteter og den kinesi-ske partner forudsætter, at lovgrundlaget for udbud af danske kandidatuddannel-
ser i udlandet er på plads. Såfremt lovprocessen forskydes et halvt år, vil det ibedste fald føre til, at aftalens indgåelse må udskydes tilsvarende. Det vil forsin-ke iværksættelsen af forskningssamarbejdet og optaget af de første ph.d.-studerende på universitetscenteret. Det er endvidere sandsynligt, at iværksættel-sen af de første kandidatuddannelser ved universitetscenteret må udskydes, lige-som det ikke kan udelukkes, at en udskydelse af lovforslagets vedtagelse kanskabe usikkerhed hos de kinesiske myndigheder om projektets gennemførelse.Lovforslaget indeholder desuden bestemmelser om fleksible fripladser og stipen-dier. Universiteterne har længe udtrykt ønske om en mere fleksibel ordning for såvidt angår fripladser og stipendier. De er derfor interesseret i, at ordningen bliverindført så hurtigt som muligt.Universiteterne har en forventning om, at den fleksible ordning bliver indført frasommeren 2009. Det må derfor formodes, at de i planlægning af deres optag forefteråret 2009 allerede har foretaget visse dispositioner ud fra denne forventning.Bliver lovforslaget udsat, kan det derfor påvirke universiteternes rekrutterings-muligheder af dygtige tredjelandsstuderende til Danmark.Den forslåede fleksible stipendieordning, vil desuden sikre, at danske universite-ter kan uddele stipendier, som dækker forskellen mellem Erasmus Mundus sti-pendiet og de reelle omkostninger.Der skal i øvrigt erindres om, at der under 1. behandlingen var bred opbakning tillovforslaget, og at det fra flere ordførere blev tilkendegivet, at det var på høje tid,at universiteterne fik flere muligheder på området.
Ministeriet for VidenskabTeknologi og Udvikling
Side
3/3