Integrationsministeriet

Sendt pr. e-mail til [email protected]

J.nr. 2008/5100-12



 

 

Den 26. februar 2009

Ref.

D.nr.2009/00935-004

 

 

 

Høring over lov om danskuddannelse til voksne udlændinge m.fl. og integrationsloven (erhvervsrettet danskundervisning på internettet, danskuddannelse til EU-grænsependlere)

 

Det Centrale Handicapråd takker for modtagelsen af ovennævnte høringsudkast.

 

Rådet vil gøre opmærksom på, at Center for Ligebehandling af Handicappede i centrets årsberetning fra 2007 offentliggjorde en undersøgelse om handicapkompensation til flygtninge og indvandrere i forbindelse med danskundervisningen. Undersøgelsen viser blandt andet, at rigtig mange flygtninge og indvandrere med en funktionsnedsættelse ikke får den fornødne kompensation i løbet af danskuddannelsen – enten i form af hjælpemidler, særligt tilrettelagt undervisning eller specialundervisning. Undersøgelsen viser også, at kursister med funktionsnedsættelse, som modtager danskundervisning under integrationsloven, risikerer at frafalde undervisningen, fordi deres funktionsnedsættelse ikke gør det muligt at lære i det tempo, der kræves for at bestå en danskuddannelse.

 

Integrationsministeren besvarede en række spørgsmål på baggrund af undersøgelsen, hvilket fremgår af svar til spørgsmål 9 af 14/4 2008. Det fremgår blandt andet af besvarelsen, at integrationsministeren ville overveje forskellige problemstillinger ved en kommende ændring af lov om danskuddannelse til voksne udlændinge. Derfor ønsker rådet at gøre opmærksom på disse problemstillinger og håber at Integrationsministeren vil tage stilling til spørgsmålene i forbindelse med den nuværende lovændring.

 

Centret anbefaler blandt andet, at der indføres et klart sektoransvar på området, således at det sikres, at kursister med funktionsnedsættelse tildeles de fornødne hjælpemidler i

danskundervisning og ved prøveaflæggelse. Centret opfordrer således til, at der tilføjes regler om specialpædagogisk støtte i danskuddannelsesloven. Integrationsministeren har hertil oplyst, at hun vil jeg undersøge, om der er mulighed for at indsætte en sådan bestemmelse i loven.

 

Centret anbefaler desuden, at voksne udlændinge bør sikres formel klageadgang i forbindelse med indplaceringen på danskuddannelsen og ved ansøgning om støtte i forbindelse med undervisningen. Integrationsministeren oplyste hertil, at hun var indstillet på at overveje begge centrets anbefalinger i forbindelse med en kommende lovændring.

 

Rådet kan i øvrigt henvise til centrets notat om undersøgelsen, som fremgår af centrets årsberetning fra 2007, hvori alle centrets anbefalinger fremgår. Se centrets hjemmeside www.clh.dk eller følgende link her.

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Kira Hallberg

Det Centrale Handicapråd