Til
                     Folketinget - Skatteudvalget
L 125 - Forslag til Lov om ændring af lov om bemyndigelse til opsigelse af dobbeltbeskatningsoverenskomster mellem Danmark og henholdsvis Frankrig og Spanien.
Hermed sendes svar på henvendelse fra Michele Hansen, Frederikssund (L 125 – bilag 7).
Kristian Jensen
                                                                / Ivar Nordland
Michele Hansen har rettet henvendelse til Skatteudvalget.
Henvendelsen angår ikke lovforslag L 125, men overgangreglerne i lov nr. 85 af 20. februar 2008.
Michele Hansen oplyser, at hun er født i Frankrig og har været ansat i det danske sundhedsvæsen i 38 år. Hun nævner, at den manglende dobbeltbeskatningsoverenskomst mellem Danmark og Frankrig medfører, at hun ikke kan flytte til Frankrig, idet hun ikke har mulighed for at betale skat til både Danmark og Frankrig. Hun mener, at Danmark derved begrænser borgernes fri bevægelighed i EU. Hun nævner, at det skulle fremgå af EU’s traktatfæstede regler, at medlemsstaterne har pligt til at indgå dobbeltbeskatningsoverenskomster. Hun mener også, at Danmark igen risikerer at tabe en skattesag ved EF-domstolen.
Jeg vil hertil bemærke, at når personer, hjemmehørende i udlandet, som udgangspunkt skal betale dansk skat af udbetalinger fra en privat pensionsordning her i landet, er baggrunden, at de tidligere har fået skattefradrag for egne indbetalinger til ordningen, herunder ikke er beskattet af deres arbejdsgivers indbetalinger til ordningen. For så vidt angår sociale pensioner, er baggrunden, at disse pensioner er finansieret af den danske stat.
Jeg vil bemærke, at efter det oplyste vil Frankrig nedsætte den franske skat af indkomst, som personer i Frankrig modtager her fra landet, så dobbeltbeskatning undgås.
Jeg er ikke enig i, at Danmark begrænser borgernes mulighed for fri bevægelighed. EU-retten medfører ikke, at personer har ret til at opnå en væsentlig lavere beskatning af deres danske pension ved at flytte til udlandet, end hvis de blev boende i Danmark.
Jeg vil videre oplyse, at EU-traktaten ikke har noget krav om, at der skal være dobbeltbeskatningsoverenskomster mellem medlemsstaterne. Det nævnes alene, at medlemsstaterne i det omfang, det er nødvendigt, skal indlede forhandlinger med henblik på at undgå dobbeltbeskatning. Efter min opfattelse har EU-rettens grundlæggende friheder medført, at det ikke længere er nødvendigt at indgå dobbeltbeskatningsoverenskomster.
Jeg er derfor ikke enig i, at Danmark risikerer at tabe en sag ved EF-domstolen.
Â
   Â