Til

                      Folketinget - Skatteudvalget

 

 

L 125 - Forslag til Lov om ændring af lov om bemyndigelse til opsigelse af dobbeltbeskatningsoverenskomster mellem Danmark og henholdsvis Frankrig og Spanien.

 

Hermed sendes svar på henvendelse af 18. februar 2009 fra DI (L 125 – bilag 3).

 

 

 

 

 

 

Kristian Jensen

                                                                 /  Ivar Nordland


DI har i en henvendelse af 18. februar 2009 fremsendt sine synspunkter om lovforslaget.

 

DI anfører, at efter Skatteministeriet første gang nævnte overvejelser om at opsige dobbeltbeskatningsoverenskomsterne med Frankrig og Spanien, havde organisationen påpeget, at en opsigelse kunne medføre øget skattebetaling for en række danske virksomheder. DI nævner, at Skatteministeriet længe var tilbageholdende med at erkende, at der skulle være problemer ved de opsagte dobbeltbeskatningsoverenskomster. DI hilser Skatteministeriets aftale med de franske myndigheder velkommen, så danske selskaber med indkomst fra Frankrig kan få fradrag for udgifter ved fransk beskatning. Det letter en stor del af den ekstra skattebetaling for danske selskaber. DI mener dog, at denne løsning burde være gennemført tidligere. DI finder det mindre tilfredsstillende, at løsningen afhænger af franske forhold, herunder hvornår de franske myndigheder får aftalen gennemført.

DI anfører, at danske selskaber med indkomst fra Spanien fortsat har problemer med spansk beskatning. DI opfordrer til forhandlinger med Spanien, så man opnår samme løsning som med Frankrig.

DI’s primære ønske er, at Danmark indgår nye dobbeltbeskatningsoverenskomster med Frankrig og Spanien. 

 

Jeg vil hertil først nævne, at DI’s henvendelse ikke angår det fremsatte forslag.

Dernæst vil jeg nævne, at det fremgik af bemærkningerne om økonomiske konsekvenser for erhvervslivet i lovforslag L 13 om bemyndigelse til opsigelse af dobbeltbeskatnings-overenskomster mellem Danmark og henholdsvis Frankrig og Spanien (fremsat den 28. november 2007), at ”En opsigelse vil dog få negativ virkning for danske selskaber og erhvervsvirksomheder, hvis det andet lands skat efter national lovgivning er højere end den danske skat”. Under udvalgsbehandlingen blev der ikke indsendt eksempler på, at en opsigelse af dobbeltbeskatningsoverenskomsterne med Frankrig, henholdsvis Spanien, ville have negative virkninger for danske selskaber og erhvervsvirksomheder.

Jeg vil nævne, at der ikke er indgået nogen aftale mellem danske og franske myndigheder vedr. fransk beskatning af danske selskaber, som er skattepligtige til Frankrig af betalinger fra dette land. Skatteministeriet har derimod påpeget over for de franske myndigheder, at det var i strid med EU-retten, at Frankrig havde regler, hvorefter danske selskaber ikke fik samme fradrag ved fransk beskatning som franske selskaber. Jeg har så noteret, at Frankrig er ved at ændre disse regler.

Skatteministeriet er også i kontakt med de spanske myndigheder, hvor ministeriet har påpeget, at de tilsvarende spanske skatteregler er i strid med EU-retten. Jeg har så bemærket, at EU-Kommissionen allerede har åbnet en sag mod Spanien med samme synspunkt.

 

    Â