Retsudvalget 2008-09
L 124
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
20. april 2009Strafferetskontoret2008-730-0767NGR40421
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 9 vedrørende forslag til lovom ændring af retsplejeloven (Udvidelse af adgangen til i retskendelserom telefonaflytning m.v. at anføre den person, som aflytningen angår) (L124), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 30.marts 2009.
Brian Mikkelsen/Jens Røn
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 9 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til
lov om ændring af retsplejeloven (Udvidelse af adgangen til i rets-
kendelser om telefonaflytning m.v. at anføre den person, som aflyt-
ningen angår) (L 124):
”Når ministeren under førstebehandlingen af L 124 henvisertil den efterfølgende domstolsprøvelse som argumentationfor, at retssikkerheden ikke forringes, kunne det være rele-vant, om ministeren kunne oplyse, hvordan personer, der bli-ver aflyttet, kan få kendskab til dette, således at de har mu-lighed for at få rejst sagen ved domstolen. Vil personer, derikke er kriminelle, men får aflyttet deres telefon pga. derestilhørsforhold til en potentiel kriminel person, få direkte be-sked om aflytningen?”Svar:
Både efter lovforslaget og efter de gældende regler om afsigelse af rets-kendelse om aflytning ”på personen” skal politiet snarest muligt efter ud-løbet af den periode, retskendelsen omfatter, i givet fald underrette rettenom de telefonnumre, som indgrebet har været rettet imod, og som ikke eranført i kendelsen, samt om de bestemte grunde, der er til at antage, atder på de pågældende telefonnumre gives meddelelser til eller fra denmistænkte, jf. retsplejelovens § 783, stk. 2. Hvis særlige forhold taler fordet, skal underretning ske senest 24 timer efter indgrebets iværksættelse.Retten underretter herefter den beskikkede advokat, som har mulighedfor at indbringe spørgsmålet om indgrebets lovlighed for retten.Den beskikkede advokat skal i den forbindelse ligesom i dag varetageinteresserne ikke blot for den eller de mistænkte, men også for indeha-verne af de telefoner, der aflyttes, samt for de personer, der mere ellermindre tilfældigt taler i en telefon, der aflyttes.Efter afslutningen af en telefonaflytning skal retten endvidere som ud-gangspunkt underrette indehaveren af den pågældende telefon om aflyt-ningen, jf. retsplejelovens § 788. Underretningen gives snarest muligt,hvis politiet ikke senest 14 dage efter udløbet af det tidsrum, for hvilketindgrebet har været tilladt, har fremsat begæring om undladelse af ellerudsættelse med underretning af hensyn til efterforskningen i sagen mv.,jf. § 788, stk. 3-4.
2