ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN

 

 

31. marts 2009

 

 

Besvarelse af spørgsmål 5 ad L 118 stillet af Erhvervsudvalget den 16. marts 2009 efter ønske fra Ole Vagn Christensen (S).   

 

 

 

 

 

 

Spørgsmål 5:

Hvorledes sikres det, at laboratoriers viden - f.eks. om salmonella i fødevarer fra specifikke leverandører - effektivt kommer til offentlighedens kendskab?

 

Svar:

Jeg har til besvarelsen af spørgsmålet indhentet bidrag fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, der oplyser følgende:

”Laboratorier i Danmark foretager en række analyser af fødevarer. Analyserne kan være bestilt af såvel myndigheder som private virksomheder som led i den offentlige kontrol henholdsvis virksomhedernes egenkontrol. Resultaterne af analyserne sendes til den myndighed eller virksomhed, der har bestilt analysen.

Analyseresultater fra den offentlige kontrol – hvad enten de er en del af overvågning eller prøver er taget på baggrund af en konkret mistanke – indgår i myndighedernes kontrol og risikohåndtering. Som led i overvågningen for salmonella i fersk kød indberetter laboratorierne resultaterne af undersøgelserne til en database. Herfra hentes data, som løbende offentliggøres af zoonosecenteret på DTU, som også hvert år udarbejder en rapport over forekomsten af forskellige zoonoser i Danmark. Herudover offentliggør Fødevareministeriets Revisionsenhed jævnligt rapporter, hvori laboratoriernes viden indgår. Som eksempel kan nævnes Revisionsenhedens rapport fra 2008 om Fødevarestyrelsens kontrol med patogener.

Fødevarestyrelsen gennemfører løbende kontrolkampagner og centralt koordinerede laboratorieprojekter, CKL, i samarbejde med Danmarks Fødevareforskning, DFVF. I disse kampagner og projekter sættes fokus på udvalgte problemstillinger, f.eks. forekomsten af bestemte stoffer eller overtrædelser af specifikke regler. Formålet med projekterne er overvågning, kortlægning og kontrol, herunder generering af data til brug for risikoprofiler og risikovurderinger. Resultater fra CKL-projekterne offentliggøres på Fødevarestyrelsens hjemmeside.

I det tilfælde, at fødevaresikkerheden er i fare, vil fødevarer, der er fundet farlige, blive trukket af markedet. Dette kan være på baggrund af laboratorieundersøgelser. Oplysningerne vil blive offentliggjort på Fødevarestyrelsens hjemmeside, så forbrugere og andre kan agere ud fra de givne oplysninger, samtidig med, at Fødevarestyrelsen vil foretage en kontrol af, at fødevarerne også fjernes fra forretningerne. Dette er et led i det almindelige fødevareberedskab.”

 

 

 

 

 

 

 

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.           33 92 33 50

Fax          33 12 37 78

CVR-nr    10 09 24 85

[email protected]

www.oem.dk