|
|
ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN
31. marts 2009
|
Besvarelse af spørgsmÃ¥l 5 ad L 118 stillet af Erhvervsudvalget den 16. marts 2009 efter ønske fra Ole Vagn Christensen (S).  Â
 Spørgsmål 5: Hvorledes sikres det, at laboratoriers viden - f.eks. om salmonella i fødevarer fra specifikke leverandører - effektivt kommer til offentlighedens kendskab?
Svar: Jeg har til besvarelsen af spørgsmÃ¥let indhentet bidrag fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, der oplyser følgende: â€Laboratorier i Danmark foretager en række analyser af fødevarer. Analyserne kan være bestilt af sÃ¥vel myndigheder som private virksomheder som led i den offentlige kontrol henholdsvis virksomhedernes egenkontrol. Resultaterne af analyserne sendes til den myndighed eller virksomhed, der har bestilt analysen. Analyseresultater fra den offentlige kontrol – hvad enten de er en del af overvÃ¥gning eller prøver er taget pÃ¥ baggrund af en konkret mistanke – indgÃ¥r i myndighedernes kontrol og risikohÃ¥ndtering. Som led i overvÃ¥gningen for salmonella i fersk kød indberetter laboratorierne resultaterne af undersøgelserne til en database. Herfra hentes data, som løbende offentliggøres af zoonosecenteret pÃ¥ DTU, som ogsÃ¥ hvert Ã¥r udarbejder en rapport over forekomsten af forskellige zoonoser i Danmark. Herudover offentliggør Fødevareministeriets Revisionsenhed jævnligt rapporter, hvori laboratoriernes viden indgÃ¥r. Som eksempel kan nævnes Revisionsenhedens rapport fra 2008 om Fødevarestyrelsens kontrol med patogener. Fødevarestyrelsen gennemfører løbende kontrolkampagner og centralt koordinerede laboratorieprojekter, CKL, i samarbejde med Danmarks Fødevareforskning, DFVF. I disse kampagner og projekter sættes fokus pÃ¥ udvalgte problemstillinger, f.eks. forekomsten af bestemte stoffer eller overtrædelser af specifikke regler. FormÃ¥let med projekterne er overvÃ¥gning, kortlægning og kontrol, herunder generering af data til brug for risikoprofiler og risikovurderinger. Resultater fra CKL-projekterne offentliggøres pÃ¥ Fødevarestyrelsens hjemmeside. I det tilfælde, at fødevaresikkerheden er i fare, vil fødevarer, der er fundet farlige, blive trukket af markedet. Dette kan være pÃ¥ baggrund af laboratorieundersøgelser. Oplysningerne vil blive offentliggjort pÃ¥ Fødevarestyrelsens hjemmeside, sÃ¥ forbrugere og andre kan agere ud fra de givne oplysninger, samtidig med, at Fødevarestyrelsen vil foretage en kontrol af, at fødevarerne ogsÃ¥ fjernes fra forretningerne. Dette er et led i det almindelige fødevareberedskab.â€
|
|
ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET Slotsholmsgade 10-12 1216 København K
Tlf.          33 92 33 50 Fax         33 12 37 78 CVR-nr   10 09 24 85 www.oem.dk
|