Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

MBN/ J.nr. 2008-7560

Folketingets Socialudvalg

 

Dato: 17. marts 2009

 

 

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 26. februar 2009 følger hermed velfærdsministerens endelige svar på spørgsmål nr. 6 (SOU L 114) stillet af Line Barfod (Enhedslisten).

 

­

 

Spørgsmål nr. 6:

 

”Kan ministeren redegøre for, i hvilke situationer politiet skal sættes ind i forbindelse med et ungepålæg ud fra den forsøgsordning, der beskrives i lovforslagets bemærkninger, og hvilke magtmidler politiet må benytte sig af i en sådan situation?”

 

Svar:

 

Som det fremgår af bemærkningerne til lovforslaget, vil politiets bistand primært være relevant i forbindelse med opfyldelse af enkeltstående handlepligter og vil som udgangspunkt bestå i enkeltstående afhentning og aflevering på det sted, hvor ungepålægget skal opfyldes. Det kan fx være i forbindelse med et ungepålæg, hvor den unge skal bidrage til oprydning i lokalområdet.

 

Det er ikke dog muligt at give en udtømmende beskrivelse af, i hvilke situationer politiet kan bidrage til gennemførelsen af et ungepålæg, da der vil være tale om en konkret vurdering i hvert enkelt tilfælde, herunder en vurdering af, om afhentning ved politiets foranstaltning kan anses for at være et proportionalt indgreb i det konkrete tilfælde.

 

I forhold til rækkevidden af de magtmidler, politiet kan benytte sig af i forbindelse med afhentning af en ung, følger dette de almindelige regler om politiets beføjelser, herunder en konkret proportionalitetsvurdering.

 

Det skal generelt bemærkes, at muligheden for at rekvirere politiets bistand til gennemførelse af ungepålæg primært er tiltænkt en præventiv funktion, idet det vurderes, at den blotte viden om, at kommunen kan anmode politiet om at bistå med at hente og bringe den unge, vil kunne få flere unge til selv at møde op på stedet, hvor ungepålægget skal opfyldes.

 

På grundlag af erfaringerne fra forsøgsperioden vil der blive taget stilling til, hvorvidt ordningen med politiets bistand til kommunen i forbindelse med ungepålæg bør gøres permanent, udbredes til andre politikredse og kommuner eller bortfalde. Der vil i den forbindelse blive lagt vægt på den faktiske efterspørgsel efter politiets bistand, effekten af bistanden og eventuelle problemer med ordningen.

 

Med henblik på at skabe den fornødne lovhjemmel for politiets bistand til kommunen indeholder lovforslaget en bemyndigelsesbestemmelse, hvorefter velfærdsministeren efter aftale med justitsministeren kan fastsætte nærmere regler i en bekendtgørelse om en forsøgsordning med politiets bistand til kommunen i forbindelse med gennemførelsen af ungepålæg.

 

 

Karen Jespersen

 

/ Nina Eg Hansen