Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

MBN/ J.nr. 2008-7560

Folketingets Socialudvalg

 

Dato: 17. marts 2009

 

 

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 26. februar 2009 følger hermed velfærdsministerens endelige svar på spørgsmål nr. 15 (SOU L 114) stillet af Özlem Cekic (SF).

 

­

 

Spørgsmål nr. 15:

 

”Ministeren bedes redegøre for, hvad der skal til, for at man kan sige, at forældremyndighedsindehaveren 'nægter at samarbejde med de relevante myndigheder' om løsningen af problemerne, jf. lovens § 57 a, stk. 2, nr. 4”

 

Svar:

 

Det vil ofte være af stor betydning for indsatsen og resultaterne heraf, at forældrene deltager aktivt i løsningen af barnets eller den unges problemer og samarbejder med kommunen herom. I langt de fleste tilfælde er dette heller ikke et problem, da forældrene ser det som naturligt at tage særlig del i løsningen af eventuelle vanskeligheder.

 

I nogle tilfælde udviser forældrene imidlertid ikke samme vilje til at samarbejde om løsningen af barnets eller den unges problemer. I disse situationer vil det være relevant at overveje forældrepålæg med henblik på at engagere forældrene til at være en del af løsningen.

 

Der er tale om en konkret vurdering i hver enkelt sag af, hvorvidt forældrene udviser tilstrækkelig samarbejdsvilje.

 

Manglende samarbejde kan eksempelvis tænkes at bestå i, at forældrene konsekvent nægter at deltage i forældremøder, forældrekonsultationer og lignende til trods for, at barnet ikke trives i skolen og ikke udvikler sig alderssvarende rent fagligt. Det kan også være situationer, forældrene ikke møder op til aftalte møder med de sociale myndigheder uden afbud eller forklaring, fx i forbindelse med udarbejdelse af handleplan eller lignende, hvor forældrene bør inddrages og forventes at bidrage aktivt. Eller det kan være tilfælde, hvor forældrene nægter at deltage i et forældrekursus, som de sociale myndigheder opfatter som afgørende for at styrke forældrekompetencen og dermed sikre en positiv udvikling hos barnet.

 

Det er vigtigt at bemærke, at der typisk vil have gået et længere forløb forud for, at der træffes afgørelse om forældrepålæg, herunder en undersøgelse af barnets forhold efter servicelovens § 50. Dette forløb vil danne grundlag for vurderingen af, om forældrene kan siges at ville samarbejde med de relevante myndigheder.

 

 

Karen Jespersen

 

/ Nina Eg Hansen