Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration Holbergsgade 6 1057 København K |
|
Ved e-post af 28. august 2008 har Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration anmodet Flygtningenævnet om eventuelle bemærkninger til forslag til lov om ændring af udlændingeloven (udelukkelse, afvisning m.v. af udlændinge opført på FN’s og EU’s sanktionslister, videregivelse af oplysninger til anklagemyndigheden med henblik på efterforskning af forbrydelser, udvisning på grund af tilskyndelse til eller offentlig billigelse af terrorrelaterede forbrydelser, gennemførelse af SIS II-forordningen m.v.).
I den anledning kan Flygtningenævnet oplyse følgende:
Efter den foreslåede bestemmelse til udlændingelovens § 45 c, stk. 2, kan udlændingemyndighederne, efter anmodning fra anklagemyndigheden uden samtykke fra udlændingen videregive oplysninger fra en sag eller flere sager, herunder grupper af sager, i det omfang videregivelsen kan have betydning for anklagemyndighedens identifikation af og strafforfølgning af personer, der kan mistænkes for forbrydelser med en strafferamme på 6 år eller derover begået i eller uden for Danmark.
Efter den foreslåede bestemmelse til udlændingelovens § 45 c, stk. 3, kan udlændingemyndighederne, efter anmodning fra anklagemyndigheden uden samtykke fra udlændingen videregive oplysninger fra flere sager, herunder grupper af sager, i det omfang videregivelsen kan have betydning for anklagemyndighedens identifikation af ofre for eller vidner til en konkret forbrydelse med en strafferamme på 6 år eller derover begået i eller uden for Danmark, der efterforskes af anklagemyndigheden.
De foreslåede bestemmelser indebærer en vis udvidelse af adgangen til at videregive oplysninger til anklagemyndigheden i forhold til den allerede gældende adgang til videregivelse af oplysninger efter udlændingelovens § 45 c, stk. 1, og forvaltningslovens § 28, stk. 2, nr. 3.
En sådan udvidelse af adgangen til at videregive oplysninger er et spørgsmål af retspolitisk karakter, som Flygtningenævnet ikke finder at burde udtale sig om.
Der henvises til j.nr. 2007/4000-97.
B.O. Jespersen