Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

 

Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 19. marts 2009 stillet følgende spørgsmål nr. 9 (L 109), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Thomas Adelskov (S).

 

 

Spørgsmål nr. 9:

”Har ministeren taget højde for, at særligt matchgruppe 4 har endog meget svært

ved at finde beskæftigelse i en lavkonjunktur, og hvilke konsekvenser vil

finanskrisen have i forhold til lovforslaget om 450‑timers‑reglen?”

 

 

Endeligt svar:

Personer i matchgruppe 4 har - på trods af begrænsninger i arbejdsevnen - mulighed for at bestride for eksempel et arbejde med begrænsede kvalifikationskrav eller job med færre arbejdstimer.

 

Det kommende krav om, at ægtefæller, der har modtaget kontanthjælp i sammenlagt to år, skal have 450 timers ordinært arbejde inden for 24 kalendermåneder, svarer til, at de skal arbejde på fuld tid i knap tre måneder eller arbejde ca. fem timer om ugen.

 

Og det har vist sig, at mange personer i matchgruppe 4 har fundet arbejde og dermed ikke længere modtager kontanthjælp.

 

Desuden har 300-timers-reglen virket som et ”prik på skulderen” for kommunerne og for de pågældende. Det har medført en afklaring af langvarige kontanthjælpsmodtageres muligheder på arbejdsmarkedet eller vist, om der skulle andre ting til som for eksempel revalidering, fleksjob eller førtidspension. Samtidig har mange kommuner iværksat jobrettede, særlige initiativer for de personer, der risikerede at miste deres kontanthjælp. Det viser resultaterne af en undersøgelse af kommunernes erfaringer med 300-timers-reglen fra AKF fra juni 2008.

 

 

 

 

 

 

 

 

Den beskæftigelsesmæssige virkning af en lavkonjunktur er ikke entydig. Eksempelvis er byggebranchen relativt hårdt ramt, men den beskæftiger typisk ikke (tidligere) svage kontanthjælpsmodtagere. Derimod er plejesektoren, der i højere grad beskæftiger tidligere langvarige kontanthjælpsmodtagere, ikke ramt. Der vil derfor fortsat være beskæftigelsesmuligheder for matchgruppe 4 under en lavkonjunktur.

 

 

Venlig hilsen

 

 

 

 

Claus Hjort Frederiksen