Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

 

Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 19. marts 2009 stillet følgende spørgsmål nr. 2 (L 109), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Lennart Damsbo (S).

 

 

Spørgsmål nr. 2:

”450‑timers‑reglen vil især ramme indvandrerfamilier. Forventer ministeren at det vil fremme integrationen at fratage en stor gruppe mennesker deres

forsørgelsesgrundlag?”

 

 

Endeligt svar:

Spørgeren har tidligere stillet et tilsvarende spørgsmål i dette folketingsår som et § 20 spørgsmål (S 46). Nærværende svar adskiller sig således ikke nævneværdigt fra svaret på S 46.

 

Det er regeringens holdning, at den enkelte udlænding skal mødes med de samme krav og forventninger som andre borgere i Danmark. Og udlændinge og efterkommere skal have de samme reelle muligheder som alle andre. En afgørende forudsætning for dette er, at den enkelte selv tager ansvar og viser viljen til at lade sig integrere, finde beskæftigelse og blive selvforsørgende.

 

Jeg mener, at 300-timers reglen - og nu 450-timers-reglen - netop herved er gavnlig for integrationen, da kravet om, at begge ægtefæller skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet, medfører, at også kvinder med anden etnisk baggrund får et incitament til at komme ud på arbejdsmarkedet. Det vil få betydning både for dem selv og ikke mindst for deres børn, da deltagelse på det almindelige arbejdsmarked vil betyde øgede danskkundskaber og mulighed for at opnå større viden om den danske kultur og dagligdag.

 

En rapport fra AKF (Anvendt Kommunal Forskning) viser, at mange indvandrerkvinder har været uden for arbejdsmarkedet af kulturelle årsager. AKF konkluderer, at dette i mange tilfælde har været selvvalgt, men for nogle indvandrerkvinder har det ikke været deres eget ønske. For dem har 300-timers-reglen været et argument, de kunne bruge over for deres ægtefælle.

 

 

 

 

Dette er absolut positivt, og regeringen mener ikke, at det er statens opgave at kompensere for, at et ægtepar har valgt, at den ene ægtefælle skal være hjemmegående. 300-timers reglen, der fremover bliver en 450-timers regel, kan derfor fortsat være med til at bryde dette mønster og dermed medvirke til øget integration i det danske samfund.

 

 

Venlig hilsen

 

 

 

 

Claus Hjort Frederiksen