Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 8, som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 17. februar 2009 vedrørende forslag til lov om ændring af lov om fuldbyrdelse af straf m.v. (Forsøgsordning med magtanvendelse ved brug af peberspray) (L 104). Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Line Barfod (EL).

 

 

Brian Mikkelsen

/

 Lars Hjortnæs

 


Spørgsmål nr. 8 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov om ændring af lov om fuldbyrdelse af straf m.v. (Forsøgsordning med magtanvendelse ved brug af peberspray) (L 104).

 

”I hvor mange tilfælde har politiet anvendt peberspray for at overvinde passiv modstand?”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet en udtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:

 

”Rigspolitiet har oplyst, at politiet pr. 1. januar 2008 fik en landsdækkende mulighed for at anvende peberspray som magtmiddel, herunder for at sikre gennemførelse af tjenestehandlinger, mod hvilke der gøres passiv modstand, såfremt tjenestehandlingens gennemførelse skønnes uopsættelig, og anden og mindre indgribende magtanvendelse skønnes åbenbart uegnet.

 

Pr. 4. marts 2009 havde Rigspolitiet modtaget indberetninger om anvendelse af peberspray i 152 tilfælde i løbet af 2008 for at overvinde passiv modstand. Dette tal forventes ikke at blive ændret væsentligt, selv om der måtte fremkomme yderligere indberetninger vedrørende 2008.

 

Det kan i øvrigt oplyses, at politiet samlet set anvendte peberspray 1449 gange i 2008.”

 

Justitsministeriet kan henholde sig til det, der er oplyst af Rigspolitiet.