Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 7, som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 17. februar 2009 vedrørende forslag til lov om ændring af lov om fuldbyrdelse af straf m.v. (Forsøgsordning med magtanvendelse ved brug af peberspray) (L 104). Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Line Barfod (EL).

 

 

Brian Mikkelsen

/

 Lars Hjortnæs

 


Spørgsmål nr. 7 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov om ændring af lov om fuldbyrdelse af straf m.v. (Forsøgsordning med magtanvendelse ved brug af peberspray) (L 104).

 

”Har der i de sidste 20 år været anvendt skydevåben i de danske fængsler?”

 

Svar:

 

Ansatte i Kriminalforsorgen har ikke i den nævnte periode haft beføjelse til at bære eller anvende skydevåben, og der har således ikke i denne periode været episoder, hvor skydevåben har været anvendt af personalet.

 

Hvis der måtte opstå situationer, som Kriminalforsorgens ansatte ikke selv kan håndtere ved anvendelse af de magtmidler, der er tilladt i medfør af straffuldbyrdelsesloven, vil politiet blive tilkaldt. Det kan f.eks. dreje sig om oprør i et fængsel.

 

Rigspolitiet har oplyst, at Rigspolitiet ikke er i besiddelse af centralt opsamlede statistiske data, som gør det muligt at besvare det stillede spørgsmål. Direktoratet for Kriminalforsorgen har oplyst, at politiet direktoratet bekendt ikke har anvendt skydevåben i Kriminalforsorgens institutioner inden for de sidste 20 år.