Folketingets Uddannelsesudvalg

Christiansborg

                                                                                                                                23-02-2009

I forbindelse med behandlingen af (L 100) Forslag til Lov om ændring af lov om institutioner for almengymnasiale uddannelser og almen voksenuddannelse m.v. og forskellige andre love (Udvidelse af udbuddet af International Baccalaureate (IB) har Folketingets Uddannelsesudvalg i brev af 28. januar 2009 stillet mig følgende spørgsmål:

 

Spørgsmål 1:

”Ministeren bedes i forlængelse af 1. behandling uddybende kommentere den del af høringssvaret fra Rektorforeningen, hvoraf fremgår, at ”Rektorforeningen finder, at det er kritisabelt, at der på en gang sker en aktivitetsforøgelse inden for den givne ramme, og at der således åbnes for, at der kan overføres midler fra STX-området til de erhvervsgymnasiale institutioner.””

 

Svar:

Spørgsmål 1 og 2 besvares samlet for at give en sammenhængende gennemgang af de fire rejste emner:

 

I forhold til spørgsmålet om en aktivitetsforøgelse inden for den givne ramme kan jeg oplyse, at IB fortsat primært finansieres gennem elevtalsafhængige taxametertilskud. Taxametre til IB blev indført sammen med den generelle overgang til taxameterprincipper for de almene gymnasier i 2008.

 

Der er på IB ikke noget loft over, hvor mange elever uddannelsesinstitutionerne kan have, og det indebærer samtidig, at der ikke er noget loft over, hvor meget taxametertilskud skolerne kan modtage for disse IB-elever. En aktivitetsforøgelse forstået som flere IB-elever end i dag skal således ikke finansieres inden for en given ramme. En IB-elev mere giver et taxametertilskud mere til skolen.

 

Den nye tilskudsmodel til IB indebærer en uændret økonomisk ramme i forhold til de amtslige udgifter til IB. Ressourcetilførslen til IB i amterne fastholdes dermed.

 

Som nævnt ovenfor videreføres de eksisterende taxametertilskud. Derudover har amterne dog anvendt ca. 9,6 mio. kr. yderligere til IB. Sammen med en hidtidig statslig bevilling på 2,1 mio. kr. er disse midler anvendt til de tre nye elementer i IB-tilskudsmodellen:

 

·        Et IB-udbudstilskud pr. institution.

·        Et skyggeelevtilskud til de smÃ¥ IB-skoler med lav elevvolumen.

·        Et tilpasningstilskud til de eksisterende offentlige udbydere af IB. Tilskuddet aftrappes fra 2009 til 2010.

 

De samlede årlige udgifter til disse tre tilskud forventes at udgøre 11,7 mio. kr., hvormed det amtslige udgiftsniveau til IB således er videreført.

 

Udvidelsen af IB-udbuddet med op til tre nye udbydere medfører øgede udgifter til udbudstilskud og til skyggeelevtilskud. (De elevtalsafhængige taxametertilskud er her holdt udenfor og finansieres automatisk som ovenfor anført i takt med stigende aktivitet). De øgede udgifter til udbudstilskud og skyggeelevtilskud kan afholdes inden for den samlede økonomiske ramme på 11,7 mio. kr. ved aftrapningen og udfasningen af tilpasningstilskuddet til de eksisterende IB-skoler.

 

Grundlaget for tilpasningstilskuddet er en udligning af de gennemsnitlige standarder for IB og den danske stx-uddannelse. I amtsligt regi har IB haft bedre forberedelsesnormer m.v. end stx, hvilket med den nationale taxameterstandard er blevet udlignet. Med tilpasningstilskuddet får de eksisterende IB-skoler således mulighed for at tilpasse sig de fremtidige ensartede nationale standarder.

 

Der skabes lighed i vilkårene mellem stx og IB, og skolerne får et tilskud i to år til at tilpasse sig denne situation. Samtidig medfører udligningen af den hidtidige forskelsbehandling, at der tilvejebringes finansiering til at udvide antallet af udbydere, hvormed IB kan blive et uddannelsestilbud flere steder i landet. 

 

Endelig er der stillet spørgsmål til den potentielle overførsel af midler fra stx-området til erhvervsskolerne.

 

Jeg kan oplyse, at der pt. er 7 offentlige uddannelsesinstitutioner, der har tilkendegivet interesse for at blive ny udbyder af IB. Det er endnu uvist, hvorvidt eller hvor mange af de tre nye IB-udbydere, der vil være erhvervsskoler.

 

Såfremt alle tre nye udbud af IB går til erhvervsskoler, skønnes deres samlede faste IB-tilskud at ville udgøre mellem 3,5-4,5 mio. kr. årligt. Til sammenligning hermed er den totale økonomiske ramme til de almene gymnasier på ca. 6 mia. kr. årligt, når taxametertilskud og grundtilskud lægges sammen. Der kan altså maksimalt flyttes ca. 0,075 pct. af den samlede økonomiske ramme til de almene gymnasier (taxametre + faste tilskud) til erhvervsgymnasiale institutioner ved den nye tilskudsmodel til IB.

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Bertel Haarder