Jeg vil også gerne starte med at kvittere for en god debat om fremtiden for dansk turisme, og hvordan vi får sat yderligere gang i både at tiltrække flere turister og så sandelig også at sørge for, at de turister, der kommer her til landet, lægger flere penge, mens de er på ferie her, samtidig med - som jeg også svarede fru Colette L. Brix indledningsvis - at vi får en sikkerhed for, at vi får spredt turisterne over mere af året, bl.a. ved at sætte fokus på flere konferencer og i det hele taget aktivt virke for, at vi får flere turister til alle dele af landet, således at turisterhvervet får vendt den udvikling, der har været de sidste par år, hvor antallet af turister har været stagnerende.
Jeg vil også gerne kvittere over for fru Colette L. Brix i forhold til den mere generelle tilgang til det her. Jeg synes også, der er grund til at rose VisitDenmark og turisterhvervet selv for at være nået til en erkendelse af, at der skal en fælles strategi til; man bliver nødt til at trække i samme retning, hvis man for alvor vil gøre noget for at fremme turistindsatsen.
Jeg vil også gerne her fra talerstolen tilkendegive, at regeringen er indstillet på at gå ind og så se på, hvad det er for forhold, der gælder for turisterhvervet, ikke mindst hvad det er for rammevilkår, der gælder, og sætte et arbejde i gang på det område, så der bliver et sammenligningsgrundlag for det videre arbejde.
Som jeg har hørt debatten her, har der faktisk hele vejen rundt været en erkendelse af, at noget af det, vi skal sikre os, er, at vi bruger de turistfremmekroner, vi har, klogest muligt, men at det samtidig også handler om, at vi sørger for, at der er nogle gode rammevilkår, så det er erhvervet selv, der står på egne ben, og som kommer med de kreative ideer og medvirker til at tiltrække turister her til landet.
Hvad der måske overrasker mig lidt ved dagens debat er den lidt underlige drejning, som jeg synes debatten fik midtvejs, hvor der - ud fra sådan almindelige proportioner - lige pludselig kom, synes jeg, et meget voldsomt fokus på visumreglerne. Som jeg hører det med det alternative forslag til vedtagelse, som er fremsat her i dag, lyder det jo næsten, som om Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti og Det Radikale Venstre grundlæggende har den opfattelse, at det, der ligesom skiller partierne her i dag, er, at man ønsker at lave visumreglerne meget lempelige, for så vidt de angår personer, der kommer fra Rusland og Kina.
Det må jeg sige; det overrasker mig umådelig meget, når jeg hører, hvad de pågældende partiers - i hvert fald Socialdemokratiets og Socialistisk Folkepartis partiledere - tidligere har udtalt om udlændingepolitikken. Jeg synes, det er vigtigt her at få understreget, at vi har en fast og fair udlændingepolitik i Danmark, og at der ikke er nogen tvivl om, at et af de områder, hvor der har været overordentlig store problemer med menneskehandel, har været i forhold til Kina. Så hele tankegangen om, at man ikke mere skulle stille visumkrav, virker for mig at se som et forslag, der - om ikke er taget ud af den blå luft – så ikke er særlig sammenhængende i forhold til de mere overordnede hensyn, der bør gælde i forhold til det danske samfund.
Hvad jeg synes er rigtig ærgerligt er, at jeg hører hr. Flemming Bonné, hr. Orla Hav og hr. Morten Helveg Petersen blive ved med at henvise til en gammel rapport fra juni 2008 - altså, med andre ord, en rapport, der må være blevet lavet lang tid før juni 2008. Som fru Colette L. Brix så ganske rigtigt sagde det, er der efter det tidspunkt iværksat en lang række initiativer netop med henblik på at smidiggøre reglerne og administrationen for tildeling af turist- og forretningsvisum uden at gå på kompromis med den faste og fair udlændingepolitik.
Uden at trække Tingets tid ud tror jeg, at det simpelt hen bliver nødvendigt her at nævne, hvilke initiativer der allerede er sat i søen, for jeg mener simpelt hen ikke, at det er rigtigt, at den her debat skal ende i en diskussion om, hvorvidt regeringen har taget initiativer til at gøre det nemmere for turister at komme til Danmark. Jeg mener nemlig, at dér har regeringen ganske god samvittighed. Der er iværksat en lang række initiativer med henblik på at få turister her til landet, uden at vi af den grund ønsker at sætte hele udlændingepolitikken over styr.
De initiativer, jeg gerne vil nævne, er, at der er blevet lavet rejsebureauordninger i både Ukraine, Kina og Indien - de er altså allerede indført på forsøgsbasis. Den ændring betyder, at håndteringen af visumtildelingen overlades til rejsebureauerne. Dermed kan statsborgere fra disse lande hurtigt få et turistvisum på de danske ambassader. I Rusland, hvor der i forvejen eksisterer en rejsebureauordning, er der indført en forsøgsordning, som akkrediterer en række hoteller og hotelkæder, så også de kan håndtere visumtildeling.
Regeringen har også iværksat en evaluering af de landegruppeinddelinger, som turistvisumkravene fastlægges efter, og det er med formålet at se på, om de kan gøres mere smidige. Vi er også i færd med at indføre forhåndsgodkendelser, så virksomhederne kan forvente tildeling af bona fide visum til forretningsbesøg direkte på ambassaderne.
Dokumentationskravene, altså de krav, som Danmark stiller til dokumentation i forbindelse med en visumansøgning, er blevet meget bedre forklaret i den nye version af Danish Visa Guidelines fra august 2008 samt på hjemmesiden www. nyidanmark.dk.
Så med andre ord: Jeg vil gerne takke alle ordførere for gode, engagerede indlæg om selve turismedelen, men jeg synes, det er lidt ærgerligt, at der kører en debat, der handler om, at der er nogle personer, der har bestilt en rapport engang i foråret 2008, og på grund af en rapport om sommeren mener man, at der er noget galt med visumreglerne. Efter det tidspunkt har regeringen igangsat en lang række initiativer, som jeg mener er både målrettede og gode, og som ikke går på kompromis med vores generelle udlændingepolitik. Der synes jeg det er meget ærgerligt, at der er så meget debat her i dag om lige præcis et element, som jeg mener allerede er håndteret meget direkte og målrettet.
Jeg vil også sige til ordførerne her i dag, at en af de ting, som jo bl.a. indgår i det forslag til vedtagelse, som regeringspartierne sammen med Dansk Folkeparti og Liberal Alliance står for, er, at vi jo bl.a. sætter fokus på den regionale indsats. Jeg tror, at det var hr. Flemming Bonné, der var inde på, at det er væsentligt at få fremhævet, når det gælder turismen, at man også skal se på, hvordan de regionale vækstfora virker. Og det er bl.a. noget af det, som er med i forslaget til vedtagelse - det er et fokus på, at vi selvfølgelig også kan have sikkerhed for, at det ben fungerer efter hensigten.
Men alt i alt vil jeg sige, at jeg synes, det har været en god debat. Det har ærgret mig, at visumdelen har fyldt så meget, for det synes jeg sådan set ikke er retfærdigt i forhold til den indsats, der er gjort, men jeg er glad for, at der har været en anerkendelse af, at noget af det, der skal fremme turismen på længere sigt, er, at man holder fast i en fælles strategi.