Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 4 vedrørende forslag til folketingsbeslutning om udkast til rammeafgørelse om styrkelse af personers proceduremæssige rettigheder, om fremme af anvendelsen af princippet om gensidig anerkendelse i forbindelse med afgørelser afsagt, uden at den pågældende selv var til stede under retssagen, og om ændring af en række rammeafgørelser (B 8), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 3. november 2008.
Brian Mikkelsen  Â
/
Morten N. Jakobsen
        Â
Spørgsmål nr. 4 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til folketingsbeslutning om udkast til rammeafgørelse om styrkelse af personers proceduremæssige rettigheder, om fremme af anvendelsen af princippet om gensidig anerkendelse i forbindelse med afgørelser afsagt, uden at den pågældende selv var til stede under retssagen, og om ændring af en række rammeafgørelser (B 8):
â€Mener ministeren ikke, at minimumskravene i den danske retsplejelov bør være gældende for udleverede?â€
Svar:
Som redegjort for i forslaget til folketingsbeslutning indeholder udkastet til rammeafgørelsen en række betingelser, der skal være opfyldt for, at et medlemsland træffer beslutning om at anerkende en afgørelse, der er truffet in absentia.
De rammeafgørelser, som foreslås ændret, bygger alle på princippet om gensidig anerkendelse, som er et udtryk for gensidig tillid mellem medlemslandenes retssystemer. Det indebærer, at et medlemsland – såfremt en række nærmere betingelser er opfyldt – anerkender en beslutning om f.eks. udlevering, der er truffet i et andet medlemsland.
Der vil være i strid med princippet om gensidig anerkendelse, hvis de almindelige betingelser i et medlemslands lovgivning – f.eks. om, hvornår der kan afsiges en dom in absentia – i alle tilfælde vil skulle være opfyldt i forbindelse med, at det pågældende land træffer beslutning om anerkendelse af en afgørelse, der er truffet af myndighederne i et andet medlemsland.