Folketingets Kulturudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

16. januar 2009

 

 

Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr. 2 (alm.del - bilag 1), vedrørende børneattester, stillet af Folketingets Kulturudvalg den 15. december 2008. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Mogens Jensen (S).

 

 

 

Carina Christensen

 


Spørgsmål nr. 2

(alm.del - bilag 1), Børneattester

Skrivelse af 15. december 2008

 

Svar til Folketingets Kulturudvalg fra kulturministeren.

 

Spørgsmål:

 

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 11. december 2008 fra Annemette Hommel, København N, jf. KUU B 47 - bilag 1.”

 

 

Svar:

Jeg har som led i besvarelsen af dette spørgsmål indhentet oplysninger fra Rigspolitiet og Justitsministeriet.

 

Efter de gældende regler i lov om indhentelse af børnettest kan der indhentes børneattest ved ansættelse eller beskæftigelse af personer, der, som led i udførelsen af deres opgaver, skal have direkte kontakt til børn under 15 år. Arbejde som ulønnet frivillig, fx i en spejderbevægelse eller en idrætsforening, er også omfattet af loven.

 

Lov om indhentelse af børneattester er en rammelov, der fastlægger reglerne for hvornår børneattesten kan indhentes. Den egentlige pligt til at indhente børneattesten findes i bekendtgørelser udstedt af de relevante resortministerier i henhold til loven. Spejderbevægelsen er omfattet af ”Bekendtgørelsen om indhentelse af børneattester ved ansættelse og beskæftigelse af personer i visse skoler og i visse foreninger”, som hører under Undervisningsministeriet.

 

Rigspolitiet og Justitsministeriet har oplyst, at for at en børneattest kan udstedes på en spejder, skal den pågældende person have påtaget sig en lederopgave eller en anden funktion, som ligger udover det, som et almindeligt medlemskab indebærer. Justitsministeriet mener ikke, at Kriminalregisterbekendtgørelsen indeholder hjemmel til at udstede børneattester på samtlige spejdere over 15 år alene som følge af, at de er medlemmer af spejderbevægelsen og giver samtykke til at børneattesten indhentes.

 

Rigspolitiet og Justitsministeriet har endvidere oplyst, at der i hvert enkelt tilfælde vil ske en konkret vurdering af, om betingelserne for at udstede børneattesten er opfyldt. Den konkrete vurdering foretages af Rigspolitiet og kan påklages til Justitsministeriet.