J.nr. BLS – 401 - 00451

 

Den 1. april 2009

 

 

 

 

 

 

 

 

Miljøministerens svar på spørgsmål nr. 17 til B 46 – Forslag til folketingsbeslutning om sikring af rent drikkevand stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Torben Hansen (S).

 

 

 

 

Spørgsmål 17

”Hvad kan ministeren oplyse om erfaringerne, herunder metode og resultater ved at indføre Dokumenteret Drikkevands Sikkerhed i Århus og andre steder, som ministeren har kendskab til?”

 

Svar

Jeg har indhentet oplysninger fra Århus Vand og Spildevand, som har fremsendt deres egne oplysninger samt indhentet og fremsendt oplysninger fra Københavns Energi A/S, TRE-FOR Vand A/S og Odense Vand A/S om deres erfaringer med indførelse af Dokumenteret Drikkevands Sikkerhed, DDS.

 

Samstemmende er de fire forsyninger meget positive overfor indførelsen af DDS. Forsyningerne oplyser, at indførelsen har været med til at hæve både sikkerhedsniveauet og hygiejneniveauet i forsyningerne, da den enkelte forsyning får et godt overblik over sit/sine anlæg, så indsatsen kan lægges de rigtige steder.

 

Ved indførelse af DDS er forsyningerne generelt gået systematisk frem ved først at gennemgå og risikovurdere deres vandforsyningssystem fra indvinding, over produktion, distribution og ud til forbrugerne. Herefter er sandsynligheden og konsekvensen af de enkelte risikofaktorer vurderet og de risici, der skal styres, er identificeret. Det drejer sig fx om identifikation at de anlæg, det er vigtigst at få renoveret, så renoveringen kan sættes målrettet ind. Styringen er beskrevet i en DDS-plan, hvoraf det fremgår, hvilke foranstaltninger, der skal til for at eliminere/formindske risikoen for drikkevandssikkerheden samt hvem og hvordan, det gøres og hvor ofte, der skal følges op på planen.

 

Forsyningerne oplyser, at resultaterne og udbyttet ved indførelsen af DDS har været, at forsyningen har fået et prioriteringsgrundlag for forureningssikring og renoveringsplanlægning. Indførelsen har medført et øget kompetenceniveau omkring sikring af drikkevandets kvalitet, da mange eller alle medarbejdere har været på kursus. Århus Vand og Spildevand og Københavns Energi oplyser, at også eksterne samarbejdsparter har været på kursus i drikkevandskvalitet/sikkerhed som følge af indførelsen af DDS. Kurserne og involveringen af alle medarbejdere har givet øget fokus på hygiejneforhold, som er blevet forbedret bl.a. ved indførelse af hygiejnezoner på vandværkerne. Århus Vand og Spildevand oplyser, at indførelsen af DDS på den ene side har medført behov for øget dokumentation af aktiviteter, men at denne dokumentation på den anden side forenkler dokumentationen af anlæggets daglige drift samt ved beredskab.

 

Alle fire forsyninger har ønsket at blive certificeret efter den internationale standard ISO 22.000 om ledelsessystemer for fødevaresikkerhed. Århus Vand og Spildevand blev certificeret i november 2006, Odense Vand i december 2007 og Københavns Energi i marts 2009. TRE-FOR Vand er stadig i implementeringsfasen for DDS men oplyser, at de forventer at blive certificeret i løbet af ca. 6 måneder. Både Århus Vand og Spildevand og Odense Vand har udvidet ledelsessystemet til også at omfatte miljøstyring og arbejdsmiljø og begge forsyninger er certificeret efter h.h.v. ISO 14001 og OHAS 18001.

 

Forsyningerne fremhæver, at certificeringen har værdi som kvalitetsmærke overfor kunder/forbrugere, leverandører og samarbejdspartnere.

 

Mulighederne og konsekvenserne ved indførelse af ledelsessystemer i vandforsyningerne (både store og små forsyninger) bliver pt. undersøgt. Undersøgelsen forventes færdig i juli 2009.